Overschrijvingen

Hoe moet je geld overschrijven binnen Oostenrijk of in het buitenland

Overschrijvingen

Een overschrijving wordt gebruikt om geld van de ene naar de andere bank over te maken met een speciaal formulier (Überweisungformular). Overschrijvingen binnen de Europese Unie zijn zonder extra kosten als je een BIC en IBAN code hebt.

In de meeste gevallen krijg je een formulier Überweisungsauftrag met het bedrag en bankdetails van de ontvanger. Houdt altijd een kopie voor jezelf.

Automatische betaling (Dauerauftrag): Wanneer je elke maand hetzelfde bedrag moet betalen, dan is het aan te raden om een automatische betaling te doen. Het bedrag wordt dan automatisch van je rekening geschreven.

Automatische afschrijving (Lastschrift of Einzugsermächtigung): Dit is een praktische betaalmethode wanneer bedragen per periode verschillen, zoals een telefoonrekening. Op deze manier geef je iemand autorisatie om automatisch af te schrijven. Wanneer je deze wil stoppen kan dit ten alle tijden.

Deze betaalmethode is vrij nieuw, veel mensen zijn bang voor misbruik. Alhoewel alle automatische overschrijvingen bij de bank staan vermeld, waardoor je alles makkelijk kunt nakijken en onregelmatigheden kunt herstellen. Geld dat onrechtmatig van je bank worden geschreven kan worden teruggevraagd en moet weer binnen een paar weken op je bank staan. Kijk altijd goed je afschrijvingen na voor fouten.

Internationale overschrijvingen

Bankoverschrijvingen in Oostenrijk zijn vrij snel, maar dit geldt niet altijd voor internationale overschrijvingen. Overschrijvingen van en naar Oostenrijk kunnen weken duren, zeker bij niet-verwante banken. Daarom is het verstandig om de volgende overschrijvingsmethoden te overwegen:

IBAN overschrijvingen: Een van de veiligste en snelste methoden van overschrijvingen is via het systeem van ¨International bank account number (IBAN)¨. Een IBAN overschrijving is binnen een paar uur geregeld en het bedrag moet dan binnen 24 uur beschikbaar zijn, alhoewel dit soms langer kan duren. Overschrijvingskosten variëren op het gebied van commissie, wisselkoers en wisselkosten. Als je een BIC en IBAN code hebt dan zal de bank je niet meer kosten betalen dan een nationale overschrijving.

Bankcheque: Een bankcheque (Bankscheck) moet aangetekend worden opgestuurd, omdat het onmogelijk is een betaling te stoppen wanneer deze is verloren of gestolen. Bankcheques worden niet behandeld als cash zoals in Duitsland, maar deze worden gezien als persoonlijke cheques.

Money transfer agencies: Een andere manier van geld overmaken is via een internationaal geldtransactie service zoals Moneygram of Western Union. Deze is voorheen opgezet voor mensen zonder een bankrekening, het is vaak sneller (ongeveer 10 minuten) en is betrouwbaarder dan traditionele bankoverschrijvingen. Alhoewel commissies erg hoog zijn voor telegrafische overschrijvingen (zoals 7 tot 10 procent van het totale bedrag). Je betaalt het kantoor van je keuze waarbij je aangeeft waar het bedrag wordt opgehaald. De ontvanger gaat dan met identificatie naar dit kantoor en krijgt het geld direkt.

Paypal: Je kunt ook via Paypal werken – www.paypal.com  – (Zeker als je een inwoner bent van Amerika of Groot-Brittannië). Voorheen opgezet uitsluitend voor internationale internet transacties, waardoor dit systeem de US Dollar/Euro en Sterling/Euro makkelijk omzet.

Import en export van geld:

Het is toegestaan om geld te importeren en exporteren van en naar Oostenrijk, alhoewel je (in theorie) verplicht bent om dit te rapporteren aan de Nationale Bank boven het bedrag van €12,500. Maar je moet het land van herkomst/bestemming controleren voor hun wetgeving.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: