Een bedrijf opstarten in Oostenrijk

Registratie, documenten en belastingen

Een bedrijf opstarten in Oostenrijk

Elke inwoner van een land binnen de EU, EER of Zwitserland kan een bedrijf beginnen in Oostenrijk. Inwoners van andere landen moeten in het bezit zijn van een verblijfsvergunning. Iemand kan een bedrijf opstarten als hij 18 jaar of ouder is en geen strafblad heeft. 

Het eerste wat je moet doen als je een bedrijf wil beginnen is een aanvraag doen voor een handelsvergunning bij de regionale overheid (Bezirkshauptmannschaft) of Gemeenteraad (Magistrat). Hiervoor moet je een aanvraag doen waarbij de volgende informatie is inbegrepen:

 • De exacte benaming van het bedrijf
 • De locatie van het bedrijf (het adres)
 • Persoonlijke gegevens

De volgende persoonlijke informatie moet bijgevoegd worden: voornaam, achternaam, geboortedatum en -plaats, nationaliteit en je (Oostenrijkse) sociaal-fiscaal nummer.

Het volgende dat je moet doen is je registreren in het Oostenrijkse handelsregister (Firmenbuch), wat je kan doen bij de provinciale overheid (Landesgerichte). Daar moet je de volgende onderdelen tonen:

 • Paspoort, anderzijds geboortecertificaat en certificaat van staatsburgerschap
 • De exacte benaming van het bedrijf
 • Het adres van het bedrijf
 • Vennootschap contract (voor vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, GmbH´s), notarieel gerechtigd

Naast het startkapitaal voor GmbH´s, heb je meer geld nodig, want je zal gevraagd worden verschillende vergoedingen te betalen wanneer je de handelsvergunning aanvraagt of je bedrijf registreert.

Wanneer je de handelsvergunning aanvraagt, zal je €47.30 gevraagd worden.

Wanneer je je bedrijf laat registreren, zal je een registratievergoeding van €32 moeten betalen en toegangsvergoedingen voor de volgende details van de registratie: 

 • Bedrijfslocatie € 8.40
 • Startdatum van het bedrijf € 8.40
 • Bedrag aan startkapitaal € 152
 • Vennootschap contract € 102
 • (Elke) aangestelde manager € 28
 • Elk partner € 20

Nadat je deze twee fases voltooid hebt en alle vergoedingen betaald hebt, kan je eindelijk beginnen met geld verdienen. (Actuele belastingen van September 2014).

Belastingen

Alle bedrijven in Oostenrijk moeten belasting over toegevoegde waarde betalen (Umsatzsteuer/Mehrwertsteuer) (20% van het inkomen). Vennootschappen en eenmansbedrijven die minder dan €30,000 per jaar verdienen worden vrijgesteld van deze belasting.

Corporate ondernemingen moeten bedrijfsbelasting betalen, wat 25% van het inkomen per kwartaal bedraagt. Het minimale bedrag aan bedrijfsbelasting is €1,750 per jaar voor GmbH´s en €3,500 per year voor AG´s. Alle bedrijven moeten winstbelasting betalen, wat 25% van hun winst bedraagt. Als een corporate onderneming winst maakt, bedraagt de totale belastingheffing 43.75%. 

Vennootschappen en eenmansbedrijven moeten inkomensbelasting betalen. Inkomensbelasting is progressief, oftewel, de belastingheffing hangt af van hoeveel geld je verdient. Als je inkomen niet hoger is dan €11,000, hoef je geen belasting te betalen. Als je meer dan dat verdient, loopt de belastingheffing van een minimum van 23% tot een maxiumum van 50% van je inkomen. 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: