Hypotheek in Spanje

Waar let de bank op?

Hypotheek in Spanje

Als aankoopmakelaar aan de Costa Blanca maken wij niet zelden mee dat klanten niet op de hoogte zijn van financieringsmogelijkheden in Spanje. Dit varieert van mensen die nooit hebben nagedacht over externe financiering tot mensen (de meesten eigenlijk) die denken alles te kunnen financieren bij een bank middels een tophypotheek.

Wij adviseren onze klanten immer om eerst goed te weten wat financieel haalbaar is voordat met onderhandelen wordt gestart of zelfs een aanbetaling wordt gedaan om een woning te reserveren. In tegenstelling tot wat u wellicht in Nederland gewend bent of wat een enkele hypotheekbemiddelaar in Spanje van de daken schreeuwt in advertenties, is het verkrijgen van een volledige financiering zeker NIET altijd mogelijk.

Onderstaand een korte toelichting over de hypotheekvorm, waar let de bank op bij de beoordeling en een typisch voorbeeld. Het is bedoeld als richtlijn.

De hypotheekvorm van Spanje

Annuïteiten Hypotheek: De annuïteitenhypotheek wordt gekenmerkt door een gelijkblijvende maandelijkse last. Deze last is gebaseerd op zowel rente als aflossing, wat een hogere maandlast betekent. U betaalt alleen rente over het openstaande hypotheekbedrag betaalt u rente. Annuïteitenhypotheken kunnen tot 80% van de taxatiewaarde worden verstrekt.

Looptijd: Afhankelijk van uw leeftijd kan de looptijd van een hypotheek maximaal 40 jaar zijn. De Spaanse banken hanteren meestal een eindleeftijd van 75 jaar. Dit houdt in dat de hypotheek afgelost moet zijn op 75 jarige leeftijd.

Over het algemeen zijn er geen aflossingsvrije hypotheken in Spanje. Echter, een Nederlandse bank die in Spanje financiert kan bijvoorbeeld wel een aflossingsvrije hypotheek aanbieden.

De duur van een hypotheekaanvraag in Spanje duurt gemiddeld 4 weken.

Waar let de bank op bij het beoordelen van uw hypotheekaanvraag

  1. uw leeftijd (bij de meeste banken geldt een eindleeftijd van 75 jaar; bij enkele banken tot 80 en zelfs 85 jaar!) Bij enkele geldverstrekkers is het mogelijk de looptijd te verlengen door een kind mee te laten tekenen.
  2. uw netto maandinkomsten (globaal kunt u tot 40% van het netto inkomen aan woonlasten besteden)
  3. de taxatiewaarde van de woning (wordt door onafhankelijke partij getaxeerd die door de bank wordt aangewezen) Slechts een enkele bank financiert puur op basis van de taxatie; de meesten nemen het laagste bedrag van de koopakte en de taxatie als basis voor hun berekening.
  4. balans tussen eigen middelen en gevraagde financiering (gemiddeld genomen dient u minimaal zo'n 30% zelf te investeren)
  5. bent u resident of niet (indien reeds langer resident zijn betere voorwaarden mogelijk)
  6. permanente bewoning of tweede huis (niet bij alle banken van belang)

Een typisch voorbeeld

In Spanje dient men vrijwel altijd eigen geld te investeren. Een typisch voorbeeld: Meneer en mevrouw A. uit Nederland kopen een huis in de provincie Alicante. De prijs wordt afgemaakt op €300,000. De kosten koper (10%) zijn €30,000. De bank laat een taxatie verrichten die uitkomt op €330,000. Bij de bepaling van de hoogte van het hypotheekbedrag kijkt de gemiddelde bank naar de laagste waarde van ofwel de aankoop ofwel de taxatie. In dit geval zouden meneer en mevrouw A. waarschijnlijk een hypotheek van €240,000 (80% van €300.000) kunnen krijgen, hetgeen betekent dat zij zelf €90,000 dienen te investeren.

Het beste is om, voordat u op pad gaat om huizen te selecteren en bezichtigen, goed uw budget af te bakenen. Het aanvragen van een voorlopige offerte is derhalve een must voor iedere aspirant koper in Spanje.

Dit is een artikel van Costa Select

Costa Select is aankoopmakelaar aan de Costa Blanca. Als onafhankelijke partij begeleidt Costa Select haar klant door het koopproces in Spanje. Belangrijk onderdeel van de dienstverlening is bemiddeling in financieringen.

website: www.costaselect.com 

vragen en reacties:

This article was published by Marc Stam

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: