Bank diensten

Overschrijvingen, betalingen, pinautomaten en openingstijden

Bank diensten

De meest voorkomende soort rekening is een niet-rentedragende betaalrekening (cuenta corriente). Het alternatief is een spaarrekening (cuenta de ahorro).

Voor een jaarlijkse commissie zullen alle banken je een pinpas aanbieden die je kunt gebruiken om in winkels te betalen en geld uit pinautomaten te halen. Je kunt ook cheques krijgen, ook al worden deze in Spanje niet vaak gebruikt. Cheques worden bijna nooit geaccepteerd in winkels, en je zult nooit iemand met een cheque in de supermarkt of een kledingwinkel zien betalen.

Binnenlandse en internationale transfers naar/van een rekening

Binnenlandse overschrijvingen (transferencias) kunnen gemakkelijk vanaf uw bankrekening worden gedaan ofwel via een loket in de bank, via internet/telefonisch bankieren of bij een geldautomaat. 

Het is ook gemakkelijk om internationale overdrachten te verzenden en te ontvangen. Deze worden min of meer op dezelfde wijze gedaan als binnenlandse overschrijvingen alleen heb je een IBAN-nummer van een Spaanse bankrekening nodig. 

Automatisch incasso

Spaanse banken hebben een handig systeem dat ze domiciliación noemen die toestaat bedrijven je direct te debiteren voor te betalen facturen. Telefoonbedrijven en nutsbedrijven zijn grote gebruikers van dit systeem; vele van hen vereisen zelfs om op deze manier te betalen. 

SEPA (Single European Payments Area)

In 2006 de Europese Centrale Bank is begonnen met het SEPA-initiatief, met de medewerking van de meeste grote banken in de Europese Unie. Het uiteindelijke doel van het SEPA-initiatief is een transparante betalingsregeling aanbieden voor het doen van internationale betalingen tussen landen van de Europese Unie. Of u hier van kunt profiteren zal echter afhangen of uw bank een geplaatste lid van het SEPA-initiatief.

PIN automaten

De overgrote meerderheid van pinautomaten ( cajeros) in Spanje werken op het netwerk van ServiRed of het 4B netwerk (ook bekend als Telebanco). Afhankelijk van het netwerk van jouw bank, dien je minimaal van alle cajeros van dit netwerk gebruik te kunnen maken.

Hoewel dit systeem simpel lijkt, kan het nog steeds voorkomen dat je commissie moet betalen. Normaal gesproken zou je echter geen commissie hoeven te betalen indien je het netwerk van jouw bank d.w.z. Servired of 4B gebruikt. Recentelijk waarschuwen cajeros in Spanje je op het scherm wanneer zij een commissie in rekening brengen, en hoeveel het dan is. Deze betrekkelijk eenvoudige IT aanpassing heeft twee jaar geduurd om in te voeren nadat de politieke/wettelijke beslissing was genomen en is bewust door een aantal banken uitgesteld. Schijnbaar maakten zij daar veel winst op.

Openingstijden van banken

Normale openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 8:30-9:00 's morgens tot 2:00-2:30 's middags. Sommige banken verlengen de uren ééns per week en/of openen op zaterdag van 9:00-13:00.

De meeste banken zijn geneigd om hun openingstijden te verkorten tijdens de zomermaanden (juni-augustus). Spaanse banken zijn heel strikt wanneer het aankomt op sluitingstijden. Indien je bij een kantoor aankomt om 1:55 en ze sluiten om 2:00, is niet vreemd wanneer de bewaker je niet meer binnenlaat. Dat wil zeggen, tenzij je een belangrijke klant bent. Omdat ze binnen nog doorwerken na sluitingstijd, kan het zijn dat ze je door de achterdeur naar binnen laten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: