Hoe open je een Spaanse bankrekening

Voorschriften & kosten

Hoe open je een Spaanse bankrekening

Indien je van plan bent om langer dan 6 maanden in Spanje te verblijven, heb je waarschijnlijk een bankrekening nodig. Voor buitenlanders in Spanje zijn er twee soorten bankrekeningen: inwoner en niet-inwoner rekeningen.

Niet-inwoners moeten een paspoort tonen of een andere vorm van persoonsidentificatie dat in hun land geldig is (zoals een paspoort of identiteitsbewijs, maar je zult misschien problemen hebben met een rijbewijs, dit hangt af van de bank). Bovendien moet je binnen 15 dagen na het openen van de rekening je ''niet-woonachtig'' status bewijzen door een certificado de no residencia te tonen. Je kunt dit certificaat aanvragen bij een plaatselijk politiebureau, waar je hem ook kunt afhalen.

Iedere twee jaar daarna wordt de bank geacht een controle uit te voeren op je "niet-woonachtig" status. In het geval dat je inwoner wordt na het openen van de rekening, moet je de bank informeren en hen een kopie van je tarjeta de residencia geven.

In realiteit vragen vele banken niet naar de certificado de no residencia. Indien de bank dit vereist, stellen wij voor naar een ander kantoor van dezelfde bank ofwel naar een andere bank te gaan om dit ongemak te vermijden.

Eisen voor het open van een bankrekening:

  • Minimale leeftijd is 18 jaar
  • Identificatie met foto (paspoort of identiteitskaart van het land van herkomst)
  • Bewijs van werknemerschap/status (kopie van contract of loonstrook, pensioen of arbeidsongeschiktheids uitkering, brief van een advocaat of studentenkaart). Dit is een maatregel ingevoerd in 2007 door de Spaanse bank om witwassen te voorkomen
  • Bewoners hebben hun Spaanse identificatienummer (Número de Identificación de Extranjeros of NIE) nodig
  • Bewijs van woonadres (energierekening of factuur van maximaal 3 maanden geleden met je adres erop)

Prijzen & diensten

In termen van prijzen en diensten, zijn niet-inwoner rekeningen praktisch hetzelfde als inwoner rekeningen. De enige verschillen zijn dat de bank je niet makkelijk een creditcard geeft of je rood laat staan. Indien de kosten beduidend hoger zijn voor een niet-inwoner rekening, raden we je aan om naar een andere bank te gaan.

Wees voorzichtig bij het openen van rekeningen: indien je de eerste storting in een vreemde valuta doet, vergeet dan niet te vragen om het geld direct in Euro’s om te zetten (wij hebben gehoord van gevallen waar dit later een probleem werd). De bank zou je niet meer dan hun standaard wisselkosten voor deze handeling in rekening moeten brengen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: