Spaanse banken

Waar beheer ik mijn geld

Spaanse banken

Spanje heeft ongeveer 30 banken met nationale aanwezigheid en talrijke regionale banken. Commissies en diensten variëren sterk tussen de banken dus maak een goede vergelijking en neem een beslissing op basis van uw behoeften.

Bij het selecteren van een bank in Spanje is het verstandig de volgende punten in overweging te nemen:

Locatie

Het dichtstbijzijnde filiaal hoeft niet noodzakelijk de meest geschikte te zijn. Zo kan de desbetreffende bank niet over Engels sprekend personeel beschikken of geen Engelstalige ATM- dienst aanbieden terwijl deze diensten misschien wel beschikbaar zijn bij een bank in de volgende stad. Hou er ook rekening mee dat in kleinere dorpen in Spanje de banken zeer beperkte openingstijden hebben.

Distributie

Aangezien de meeste banken in Spanje een commissie rekenen voor het gebruik van de geldautomaten die geen deel uitmaken van hun netwerk, is het verstandig een bank te kiezen met een veel filialen verspreid over Spanje. Bij een kleine regionale bank met slechts enkele lokale filialen kunnen Europese betalingen en de directe toegang tot spaargeld erg duur zijn. 

Engels sprekend personeel

Sommige banken op bepaalde plekken hebben Engels-sprekende medewerkers speciaal voor buitenlandse klanten. Deze specifieke filialen bevinden zich voornamelijk in steden waar veel expats zijn zoals in Madrid, Barcelona en Valencia.

Telefoon / Internet bankieren

Bijna alle banken in Spanje bieden nu deze diensten aan; sommige ook in het Engels. Er zijn een paar banken die alleen Internet-bankieren diensten aanbieden, maar die alleen beschikbaar zijn voor inwoners van Spanje.

Bankafschriften en andere documentatie

Sommige banken bieden de mogelijkheid om bankafschriften en andere belangrijke papieren in het Engels of een andere taal te ontvangen. Het is bij de grotere banken in Spanje gebruikelijk om u af te melden voor papieren afschriften en via het internet toegang tot uw accountgegevens te hebben.

Zoals vaak in Spanje, kan een persoonlijke relatie bij een bank echt behulpzaam zijn bij het oplossen van problemen en voor het gedaan krijgen van niet-standaard handelingen. Vraag vrienden, collega's of leraren of zij je aan een directeur of manager van een plaatselijk kantoor kunnen voorstellen; indien je die gelegenheid hebt, profiteer er dan van.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: