Verblijfsvergunningen & Identiteitskaarten

Hoe je deze kunt verkrijgen

Verblijfsvergunningen & Identiteitskaarten

Alle buitenlanders die naar België komen voor een verblijf van meer dan 90 dagen dienen een verblijfsvergunning aan te vragen.

Aan een inwoner van een EU-lidstaat wordt een tijdelijk geldige verblijfsvergunning verleend voor drie tot vijf maanden. Deze vergunning kan worden verlengd voor een periode van drie maanden zodra je een baan hebt gevonden en je geregistreerd bent bij het Belgische Sociale Zekerheidssysteem. Daarna kun je een identiteitskaart aanvragen en officieel worden geregistreerd in het buitenlandse bevolkingsregister. Om een tijdelijke verblijfsvergunning te kunnen verkrijgen, dien je binnen drie dagen na je aankomst in België ingeschreven te staan bij het stadhuis van de gemeente waar je verblijft.

Inwoners van buiten de EU dienen zich binnen acht dagen na hun aankomst in België te registreren bij het lokale stadhuis van hun gemeente, zelfs als zij in tijdelijke accommodatie woonachtig zijn. Om gekwalificeerd te kunnen worden voor een tijdelijke verblijfsvergunning, heb je een verblijfsvisum nodig. Zodra je een permanente verblijfsplaats hebt gevonden, dien je binnen 2 weken aanvraag te doen voor een identiteitskaart voor buitenlanders en moet je officieel geregistreerd zijn in het buitenlandse bevolkingsregister.

Om aanvraag te kunnen doen voor een identiteitskaart, of je nu wel of geen inwoner bent van een EU lidstaat, moeten jij en familieleden ouder dan 21 jaar naar het stadhuis voor registratie. Kinderen onder de leeftijd van 12 zullen een ‘naamkaart’ ontvangen, terwijl kinderen tussen de 12 en 15 jaar aanvraag kunnen doen voor een kinderkaart of een volwassen identiteitskaart. Voor de aanvraag van een identiteitskaart heeft de sollicitant drie pasfoto’s nodig, een medisch certificaat, een bewijs van goed gedrag, een werkvergunning en visum indien je geen inwoner bent van een EU lidstaat. De kosten voor de aanvraag wisselen per gemeente, maar zijn doorgaans rond de €7.50. In sommige gemeentes moet je misschien je vingerafdruk laten nemen.

Alle inwoners van België ouder dan 12 jaar moeten hun identiteitskaarten op elk moment met zich meedragen. Hoewel willekeurige identiteitscontroles niet meer zijn toegestaan door de Belgische wet, kan een politieagent om je identiteitskaart vragen als hij ‘gegronde redenen’ heeft om je van een misdaad te verdenken. Ben je niet in staat om je kaart te kunnen tonen, dan kun je onder voorbehoud worden gearresteerd voor maximaal 12 uur, totdat je identiteit en je verblijf in België officieel kunnen worden bevestigd. Kinderen onder de 12 jaar moeten hun naamkaart ieder moment met zich meedragen (meestal gedragen in een plastic envelop om de nek) als zij niet met hun ouders zijn. Terwijl je wacht op je identiteitskaart, is het verstandig om je paspoort mee te nemen. Buitenlandse identiteitskaarten kunnen ieder jaar worden vernieuwd en de kaart moet bij verhuizing binnen acht dagen worden aangevraagd, zelfs bij verhuizing binnen dezelfde gemeente.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: