Andere overwegingen

Gedeelde lasten, huisregels en inventarisatie

Andere overwegingen

De gemeenschappelijke lasten zijn de maandelijkse bedragen die je betaalt voor de diensten die je deelt met je buren in hetzelfde gebouw (of soms binnen hetzelfde complex of huislandgoed).

Iedere maand wordt verwacht dat je een geschatte hoeveelheid betaalt voor het onderhoud en de reparatie van gemeenschappelijke ruimtes (bijvoorbeeld portalen, lobby, vloeren, liften), de kosten van de conciërge of onderhouder van het gebouw, watervoorzieningen en riolering en andere gedeelde objecten, inclusief verwarming en warm water indien deze op een gemeenschappelijke basis zijn verzorgd. Aan het einde van het jaar, worden de daadwerkelijke kosten van deze diensten bepaald en iedere huurder wordt een aandeel aangerekend. Dit wordt berekend op basis van de grootte van het appartement of op andere criteria die vernoemd zijn in het huurcontract. Indien je te veel hebt betaald, zul je een krediet op de huurbetaling van de volgende maand ontvangen; indien je te weinig hebt betaald, zul je gevraagd worden om het verschil te compenseren. Je geschatte maandelijkse betaling is dan aangepast voor het volgende jaar.

Gemeenschappelijke lasten voegen 10 tot 20 procent toe op de basishuur, afhankelijk van wat gedekt is en hoe de allocatie is vastgesteld. Wanneer je verhuist, is het gebruikelijk voor de huisbaas om je waarborgsom vast te houden totdat de laatste gemeenschappelijke lasten zijn vastgesteld, wat een jaar of langer kan duren. Houd er rekening mee dat er in België geen verenigingen zijn voor huurders of eigenaars waar je lid van kunt worden om inspraak te hebben op het bedrag dat je verschuldigd bent.

Huisregels

De meeste appartementenblokken hebben huisregels, waarvan sommige geformuleerd kunnen worden door de lokale gemeente en uitvoerbaar zijn door de wet. Je zou een kopie van de huisregels moeten ontvangen bij het verhuizen naar een appartement of als je een huur- of verkoopcontract ondertekent. Echter, het is verstandig om de regels in te zien voordat je akkoord gaat met het huren of kopen van een woning, aangezien deze invloed kunnen hebben op jou gebruik en plezier van gemeenschappelijke faciliteiten (soms beperken ze zelfs het ophangen van gordijnen voor de ramen vanwege de kleur!). Indien je de regels niet begrijpt, laat deze vertalen; onwetendheid is geen excuus voor het overtreden van huisregels.

Gemeenschappelijke huisregels omvatten beperkingen bij het gebruik van portalen voor het neerzetten van fietsen of speelgoed van kinderen; geluid (vooral ’s avonds laat), inclusief het doorspoelen van het toilet of het aandoen van de douche na 22 uur ’s avonds; gebruik van liften door onvergezelde kinderen of voor het verplaatsen van meubilair of andere grote voorwerpen; gebruik van balkon of zichtbare terrassen voor het ophangen van wasgoed of het opzetten van satellietschotels; en parkeren voor inwoners en gasten. De regels kunnen ook een rotatie van schoonmaakplicht van de gangen of gemeenschappelijke gebieden omvatten indien er geen conciërge of onderhoudspersoneel aanwezig is, verantwoordelijkheid voor het afsluiten van gemeenschappelijke ingangen ’s nachts en de inzameling van vuilnis.

Inventarisatie

Eén van de belangrijkste taken bij het verhuizen naar een nieuw appartement of woning is het maken van een inventarisatie en een rapport over de staat van het huis ( état des lieux/staat van het huis). Dit omvat de staat van de bekleding en inrichting (indien dit aanwezig is), de netheid en staat van de decoratie en of er eventuele objecten missen of gerepareerd moeten worden. De procedure varieert, maar doorgaans worden alle problemen en beschadigingen op een formulier vermeld die door zowel de huurder als verhuurder, of koper en verkoper in geval van een koopcontract, ondertekend moet worden. De meeste huurcontracten vereisen dat de huurder het eigendom herstelt zoals het was opgeleverd bij het intrekken in de woning. Het inventarisatieverslag bevestigt hoe de staat van oplevering was. Schade die niet vermeld staat op de inventarisatielijst zal jou worden aangerekend zodra je het eigendom verlaat. Het is dus belangrijk dat je het eigendom aandachtig controleert en dat de inventarisatielijst compleet is voordat je het ondertekent.

Zodra je bent verhuisd, kan het moeilijk (of onmogelijk) zijn om de eigenaar te overtuigen om iets te repareren, aangezien jij verantwoordelijk bent voor al het onderhoud en voor de decoratie. Indien je een huis of appartement koopt zou de inventarisatie enig onafgewerkt werk of reparaties moeten specificeren en dat de verkoper akkoord is gegaan voor herstel. Indien mogelijk, moet deze lijst, samen met tijdslimieten voor het voltooien van eventueel werk, voorafgaand aan de overdracht van het eigendom aan een notaris moeten worden voorgelegd zodat de lijst onderdeel van het verkoopcontract wordt.

In België wordt een inventarisatie gebruikelijk uitgevoerd door een landmeter ( géomètre/landmeter), die doorgaans betaald wordt door de eigenaar. Het is echter wijs om een eigen landmeter in te huren als je twijfelt aan de bekwaamheid of objectiviteit van de persoon die de huisbaas of verkoper heeft aangenomen. De landmeter moet het lege eigendom tot in details onderzoeken, waarbij alle onvolmaaktheden en schade moet worden opgemerkt, van hakputjes of krassen op de vloer tot gebroken of defecte ramen, deuren of pijpleidingen. Je kunt (en moet) aanwezig zijn tijdens de inventarisatie om ervoor te zorgen dat alles goed wordt opgemerkt.

Indien je enig inrichting of apparaten van vorige huurders koopt, vergeet niet om een ontvangstbewijs te verkrijgen zodat de huisbaas dit niet als deel van zijn bezit kan eisen tijdens de inventarisatie of als je het huis uitgaat. Indien je inrichting of apparaten gekocht hebt als onderdeel van een verkoop, wees zeker dat deze opgenomen zijn in de inventarisatielijst en overeenkomen met wat je denkt te hebben gekocht.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: