Betaalde diensten

Verhuurbedrijven en makelaars

Betaalde diensten

Indien je hulp nodig hebt of wilt hebben bij het zoeken naar een woning, moet je weten dat er twee verschillende soorten bedrijven zijn die huureigendommen behandelen in België.

De eerste is een verhuurbedrijf welke een vergoeding vraagt voor het vinden van onroerend goed dat aan jouw specifieke vereisten voldoet (d.w.z. zij doen de ‘sign hunting’ voor jou). Er is geen centrale dienst voor huurlijsten in België, waardoor verhuurbedrijven doorgaans kranten en andere lijsten doorzoeken om daarna de resultaten te vergelijken met de voorkeuren van hun cliënten.

Indien je geregistreerd bent bij een verhuurbedrijf, zul je een lijst met adressen en telefoonnummers ontvangen zodat je afspraken kunt maken om panden te bezichtigen. Zodra je een geschikte locatie vindt, ben je op jezelf aangewezen betreffende het onderhandelen over de huur. Het honorarium van het verhuurbedrijf geeft je vaak recht op het ontvangen van een bepaald aantal verwijzingen of op een onbeperkt aantal verwijzingen binnen een bepaalde periode, meestal rond de zes maanden. Een aantal verhuurbedrijven zullen je blijven voorzien van lijsten totdat je een huurcontract hebt ondertekend.

Het tweede soort bedrijf is een makelaar ( agence immobilière/woningkantoor), die de eigenaar van het onroerend goed een commissie over de huur van een appartement berekent. Tevens kunnen in sommige gevallen alle of bepaalde management eigendomstaken worden overgenomen. Indien je te maken hebt met een makelaar, hoef je geen vergoeding te betalen. De makelaar neemt contact op met de eigenaar en maakt afspraken zodat jij het eigendom kunt bezichtigen. Veel makelaars zullen je naar de afspraak heenrijden (wat jou een aanzienlijk bedrag bespaart betreffende taxi kosten).

Tevens kun je verwachten dat een makelaar je helpt met het verschaffen van gedetailleerde informatie over een onroerend goed, bij het onderhandelen over een huurcontract of bij het uitleggen over standaard huurtermijnen en clausules. Vaak leggen eigenaren hun lege eigendommen voor bij meerdere makelaars en betalen de kosten slechts aan diegene die het huurcontract regelt. Als potentiële huurder, mag je (en zou je eigenlijk moeten) contact opnemen met zoveel makelaars als je kunt. Wees echter wel voorzichtig met het bijhouden welke eigendommen je al hebt gezien. Indien een tweede makelaar je een eigendom toont welke je al via een andere makelaar gezien hebt en waarvan je overweegt om deze te huren, zou je de eigenaar een probleem kunnen bezorgen met de betaling van de kosten aan de makelaar, daar 2 makelaars jou die woning hebben getoond. De eigenaar kan dan weigeren om het eigendom aan jou te verhuren!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: