Een woning vinden

Hoe vind je een woning in België

Een woning vinden

Er zijn diverse manieren om een huurwoning te vinden, zoals de volgende:

  • Vraag vrienden, verwanten en kennissen om op te letten voor geschikte accommodatie, vooral als je in de buurt zoekt waar je reeds woont. Veel huureigendommen worden gevonden doormiddel van mond tot mond reclame, vooral in steden met veel emigranten of soortgelijke inwoners (bijvoorbeeld Brussel).
  • Kijk naar advertenties in plaatselijke kranten (inclusief gratis kranten) en tijdschriften.
  • Bezoek accommodatie en verhuurbureaus. De meeste steden en grote dorpen hebben makelaars ( agences immobilières/makelaars in onroerende goederen of simpelweg makelaars) die tevens handelen als verhurende agenten voor eigenaars. Het is vaak beter om te onderhandelen via een agent dan rechtstreeks met de eigenaar, vooral betreffende contracten en wettelijke kwesties.
  • Kijk naar advertenties op winkelramen en op berichtborden in winkelcentra, supermarkten, universiteiten en hogescholen en bedrijfskantoren.
  • Loop door buurten waarvan je denkt daar te willen wonen en kijk uit naar ‘te huur’ tekens (à louer/te huur) op geschikte panden.
  • Lees nieuwsbrieven gepubliceerd door kerken, verenigingen en emigranten organisaties of vraag na op internationale scholen of andere plaatsen waar emigranten en hun families samenkomen.

De meeste huureigendommen in België worden ongemeubileerd verhuurd, wat betekent dat je zelf voor de meeste bekleding en inrichting, zoals plafondlampen, keukenkastjes, apparaten en vaak vloerbekledingen, moet zorgen. Gemeubileerde eigendommen ( meublé/gemeubeld) zijn zeldzaam en dikwijls moeilijk te vinden, behalve voor korte termijn verblijven, doorgaans minder dan een jaar.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: