Introductie

De Belgische huurmarkt

Introductie

Het vinden van geschikte accommodatie kan in sommige delen van België een probleem zijn, afhankelijk van je eisen en financiële mogelijkheden.

In België is er sprake van een relatief vrije en open huizenmarkt. Huisvesting is beschikbaar in bijna heel België, hoewel de constante stroom van bureaucraten en diplomaten naar en van Brussel de huurmarkt in en rondom de hoofdstad krap maakt.

De mogelijkheden om in België een inwoning te huren zijn overvloedig en het is dus over het algemeen makkelijk om een huurwoning te vinden. Dit komt vooral door de royale (voor België) behandeling van huurinkomsten. Ondanks recente veranderingen in deze populaire belastingsuitvlucht, wordt voor gepensioneerden huureigendom nog altijd als een goede manier beschouwd om hun pensioeninkomen aan te vullen. In grotere steden, zoals Brussel, is er een voortdurende omschakeling van diplomatiek en bedrijfspersoneel waardoor appartementen en huizen verkrijgbaar worden op elk moment van het jaar. Hierdoor zul je op veel ramen advertenties zien met grote oranje letters op een zwarte achtergrond met de tekst ‘à louer/te huur’ met een telefoonnummer waarnaar je kunt bellen voor meer informatie. Indien je aan het toeren bent door de wijk met je mobiele telefoon in de hand, is het soms mogelijk om direct een afspraak te maken om het eigendom te kunnen bezichtigen. Deze manier van ‘sign hunting’ is een populaire methode voor het vinden van woonruimte in een specifieke buurt.

De meeste appartementen en huizen worden ongemeubileerd verhuurd, hoewel de keuken ( cuisine/keuken) kan variëren over hoe goed deze is uitgerust ( equipée/uitgerust). Een semi-uitgeruste keuken heeft waarschijnlijk een gootsteen en een aantal ingebouwde kasten, maar niet veel meer. Verwacht zal worden dat je voor eigen apparaten zorgt of afspraken maakt met de vorige huurder om zijn spullen over te nemen. ‘Equipped’ betekent dat de basisapparaten zijn inbegrepen (fornuis en waarschijnlijk een koelkast, maar niet altijd) en ‘superequipped’ duidt aan dat de keuken een afwasmachine, een magnetron en/of over andere luxeapparaten kan beschikken, zowel als de basisapparaten. Indien de keuken niet is uitgerust, zul je voor eigen kasten en apparaten moeten zorgen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: