De gezondheidszorg

Het Canadese stelsel van de gezondheidszorg

Het openbare Canadese zorgstelsel heeft als doelstelling om iedereen als gelijke te behandelen en de Canadese gezondheidswet staat hiervoor garant. Hoewel de nationale overheid garant staat voor de financiële ondersteuning zijn het de provinciale overheden die verantwoordelijk zijn voor het managen van de gezondheidszorg.

De gezondheidszorg

De provincie van Ontario heeft bijvoorbeeld het OHIP (Ontario Health Insurance Plan) die opdraait voor de kosten van de gezondheidszorg voor de inwoners van Ontario en andere provincies. Canadese gezondheidszorg is gratis voor permanente inwoners wanneer het gaat om ‘medisch noodzakelijke’ ingrepen. Voor de meeste behandelingen moet echter worden betaald. Wanneer de behandeling niet wordt gezien als ‘medisch noodzakelijk’ (bijvoorbeeld plastische chirurgie) zal het openbare stelsel niet opdraaien voor de kosten. Het merendeel van de Canadezen heeft een eigen verzekering of wordt verzekerd door de werkgever en hoeft zo dus niet voor (de totale) kosten op te draaien.

Het Canadese openbare zorgstelsel maakt geen onderscheid tussen individuen en biedt haar diensten en voorzieningen aan iedereen aan ongeacht hun verzekeringsstatus. De publieke opinie over ziekenhuizen is de afgelopen jaren verslechterd door de druk bezette ziekenhuisbedden en overbevolkte eerste-hulp diensten.

Een Canadees gerechthof oordeelde recentelijk dat een individu mag kiezen tussen openbare en privé gezondheidsvoorzieningen. Het is echter illegaal om buiten het openbare stelsel ‘medisch noodzakelijke’ behandelingen uit te voeren. Voor niet-medisch noodzakelijke behandelingen (zoals plastische chirurgie) kun je echter wel bij een aantal privé ondernemingen terecht.

Kom ik in aanmerking voor gezondheidszorg?

Om in aanmerking te komen voor gezondheidszorg en om gebruik te maken van verschillende diensten moet je in het bezit zijn van een permanente verblijfsvergunning. Sommige vluchtelingen krijgen een verblijfsvergunning tijdens hun verblijf in Canada en komen in zo ook aanmerking voor gezondheidszorg.

Je komt pas in aanmerking voor openbare gezondheidszorg drie maanden nadat je een verblijfsvergunning hebt gekregen. In deze periode van drie maanden dien je een privé zorgverzekering aan te schaffen.

Om een zorgpas aan te vragen zul je over drie van de volgende documenten moeten beschikken:

Voor permanente bewoners / permanente immigranten (Landed Immigrants):

  • Canadese immigratie identificatiebewijs (Canadian Immigration Identification Card)
  • Bevestiging van permanente inwoning (Confirmation of permanent residence – IMM 5292 Form)
  • Verblijfsvergunning (Permanent Resident Card)
  • Bevestiging van aankomst (Record of Landing – IMM 1000 Form)

Voor staatloze personen:

  • Brief van de ‘Immigration and Refugee Board’ die je status als vluchteling of beschermd persoon bevestigd
  • Document welke je status als beschermd persoon bevestigd
  • Tijdelijke verblijfsvergunning (hier gelden beperkingen voor)
  • Werkvergunning (hier gelden beperkingen voor)
  • Schriftelijke bevestiging van het CIC (Citizenship and Immigration Canada) dat je een Canadese verblijfsvergunning hebt aangevraagd en de medische test hebt doorstaan
  • Je paspoort en verblijfsvergunning

Verschillende provincies kunnen verschillende regels hebben. Ga voor meer informatie naar de Health Canada  website. Bijvoorbeeld, om in aanmerking te komen voor provinciale gezondheidszorgverzekering dien je in Ontario te behoren tot één van de volgende categorieën:

  • Je bent een Canadese staatsburger, je bent in bezit van een verblijfsvergunning of je bent een officieel erkende immigrant of vluchteling, of je staat geregistreerd als een Indiaan volgens de Indian Act.
  • Je hebt een Application for Permanent Residence of Application for Landing aangevraagd en je hebt de medische test van het CIC doorstaan
  • Je bent een niet-Canadese werknemer in het bezit van een geldige werkvergunning of een arbeidsautorisatie van je werkgever (die gevestigd is in Ontario) en geldig is voor minimaal 6 maanden
  • Je bent een niet-Canadese geestelijke die voor minimaal 6 maanden werkzaam is voor een religieuze instelling in Ontario
  • Je bent in het bezit van een tijdelijke verblijfsvergunning of een Ministeriële Vergunning ( Minister’s Permit) klasse type 80 (alleen voor adoptie), 86, 87, 88 of 89
  • Je bent echtgeno(o)t(e), wettelijke partner van hetzelfde geslacht of afhankelijk kind (tot 19 jaar) van een niet-Canadese geestelijke of legale werknemer die minimaal 3 jaar in Ontario zal gaan werken
  • Je bent in het bezit van een werkvergunning of arbeidsautorisatie van je werkgever die valt onder het Live-In Caregivers in Canada Program of de Foreign Domestic Movement
  • Je bent in het bezit van een werkvergunning of arbeidsautorisatie die valt onder het Caribbean Commonwealth and Mexican Season Agricultural Workers Program uitgegeven door het CIC (Citizenship and Immigrantion Canada)
  • En je bent van plan om van Ontario je vaste woonplaats te maken
  • En je bent gedurende de eerste 183 dagen van je verblijf minimaal 153 dagen in Ontario (Je dient niet langer afwezig te zijn dan 30 dagen gedurende je eerste zes maanden in Ontario)
  • En je bent gedurende ieder jaar van je verblijf minimaal 153 dagen in Ontario

De provincie van Ontario heeft bijvoorbeeld het OHIP (Ontario Health Insurance Plan) die opdraait voor de kosten van de gezondheidszorg voor de inwoners van Ontario en andere provincies. Canadese gezondheidszorg is gratis voor permanente inwoners wanneer het gaat om ‘medisch noodzakelijke’ ingrepen. Voor de meeste behandelingen moet echter worden betaald. Wanneer de behandeling niet wordt gezien als ‘medisch noodzakelijk’ (bijvoorbeeld plastische chirurgie) zal het openbare stelsel niet opdraaien voor de kosten. Het merendeel van de Canadezen heeft een eigen verzekering of wordt verzekerd door de werkgever en hoeft zo dus niet voor (de totale) kosten op te draaien.

Het Canadese openbare zorgstelsel maakt geen onderscheid tussen individuen en biedt haar diensten en voorzieningen aan iedereen aan ongeacht hun verzekeringsstatus. De publieke opinie over ziekenhuizen is de afgelopen jaren verslechterd door de druk bezette ziekenhuisbedden en overbevolkte eerste-hulp diensten.

Een Canadees gerechthof oordeelde recentelijk dat een individu mag kiezen tussen openbare en privé gezondheidsvoorzieningen. Het is echter illegaal om buiten het openbare stelsel ‘medisch noodzakelijke’ behandelingen uit te voeren. Voor niet-medisch noodzakelijke behandelingen (zoals plastische chirurgie) kun je echter wel bij een aantal privé ondernemingen terecht.

Kom ik in aanmerking voor gezondheidszorg?

Om in aanmerking te komen voor gezondheidszorg en om gebruik te maken van verschillende diensten moet je in het bezit zijn van een permanente verblijfsvergunning. Sommige vluchtelingen krijgen een verblijfsvergunning tijdens hun verblijf in Canada en komen in zo ook aanmerking voor gezondheidszorg.

Je komt pas in aanmerking voor openbare gezondheidszorg drie maanden nadat je een verblijfsvergunning hebt gekregen. In deze periode van drie maanden dien je een privé zorgverzekering aan te schaffen.

Om een zorgpas aan te vragen zul je over drie van de volgende documenten moeten beschikken:

Voor permanente bewoners / permanente immigranten (Landed Immigrants):

  • Canadese immigratie identificatiebewijs (Canadian Immigration Identification Card)
  • Bevestiging van permanente inwoning (Confirmation of permanent residence – IMM 5292 Form)
  • Verblijfsvergunning (Permanent Resident Card)
  • Bevestiging van aankomst (Record of Landing – IMM 1000 Form)

Voor staatloze personen:

  • Brief van de ‘Immigration and Refugee Board’ die je status als vluchteling of beschermd persoon bevestigd
  • Document welke je status als beschermd persoon bevestigd
  • Tijdelijke verblijfsvergunning (hier gelden beperkingen voor)
  • Werkvergunning (hier gelden beperkingen voor)
  • Schriftelijke bevestiging van het CIC (Citizenship and Immigration Canada) dat je een Canadese verblijfsvergunning hebt aangevraagd en de medische test hebt doorstaan
  • Je paspoort en verblijfsvergunning

Verschillende provincies kunnen verschillende regels hebben. Ga voor meer informatie naar de Health Canada  website. Bijvoorbeeld, om in aanmerking te komen voor provinciale gezondheidszorgverzekering dien je in Ontario te behoren tot één van de volgende categorieën:

  • Je bent een Canadese staatsburger, je bent in bezit van een verblijfsvergunning of je bent een officieel erkende immigrant of vluchteling, of je staat geregistreerd als een Indiaan volgens de Indian Act.
  • Je hebt een Application for Permanent Residence of Application for Landing aangevraagd en je hebt de medische test van het CIC doorstaan
  • Je bent een niet-Canadese werknemer in het bezit van een geldige werkvergunning of een arbeidsautorisatie van je werkgever (die gevestigd is in Ontario) en geldig is voor minimaal 6 maanden
  • Je bent een niet-Canadese geestelijke die voor minimaal 6 maanden werkzaam is voor een religieuze instelling in Ontario
  • Je bent in het bezit van een tijdelijke verblijfsvergunning of een Ministeriële Vergunning ( Minister’s Permit) klasse type 80 (alleen voor adoptie), 86, 87, 88 of 89
  • Je bent echtgeno(o)t(e), wettelijke partner van hetzelfde geslacht of afhankelijk kind (tot 19 jaar) van een niet-Canadese geestelijke of legale werknemer die minimaal 3 jaar in Ontario zal gaan werken
  • Je bent in het bezit van een werkvergunning of arbeidsautorisatie van je werkgever die valt onder het Live-In Caregivers in Canada Program of de Foreign Domestic Movement
  • Je bent in het bezit van een werkvergunning of arbeidsautorisatie die valt onder het Caribbean Commonwealth and Mexican Season Agricultural Workers Program uitgegeven door het CIC (Citizenship and Immigrantion Canada)
  • En je bent van plan om van Ontario je vaste woonplaats te maken
  • En je bent gedurende de eerste 183 dagen van je verblijf minimaal 153 dagen in Ontario (Je dient niet langer afwezig te zijn dan 30 dagen gedurende je eerste zes maanden in Ontario)
  • En je bent gedurende ieder jaar van je verblijf minimaal 153 dagen in Ontario

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: