Inschrijven als inwoner in Duitsland

De Anmeldung

Inschrijven als inwoner in Duitsland

Wie wil werken of studeren in Duitsland of wie er langer blijft wonen dan 3 maanden, moet zichzelf officieel laten registreren als inwoner. Het registratieproces (Anmeldung) is ingewikkeld. Bereid je dus goed voor.

Wat is de Anmeldung and waarom heb ik het nodig?

Anmeldung’ betekent ‘registratie’ in het Duits. Zowel Duitsers als buitenlanders zijn wettelijk verplicht om zich te laten registreren bij het bevolkingsregister (Einwohnermeldeamt). Dat moet binnen twee weken gebeuren na het verhuizen naar een nieuw adres in Duitsland. Dit is ook verplicht voor wie zijn adres verandert.

Je krijgt er een certificaat van aanmelding (Anmeldebestätigung) als bewijs van je registratie. Kopieer je Anmeldebestätigung want je zal het document vaak nodig hebben tijdens je eerste weken in Duitsland. Dit certificaat geldt als bewijs voor je adres en verschillende instellingen zullen ernaar vragen, zoals bijvoorbeeld banken en bibliotheken.

Waar ga je naartoe?

Opzoeken waar je naartoe moet via een zoekmachine is niet eenvoudig. Het registratie kantoor wordt Einwohnermeldeamt, Bürgeramt, Bürgerbüro, KVR of Kundenzentrum genoemd. De naam hangt af van de streek en van de stad.

Ontdek hier  waar je moet zijn door je postcode onder 'PLZ' in te voeren.

Openingstijden kunnen variëren, controleer ze daarom voor je vertrekt. Om lange wachtrijen te vermijden, kun je het best op voorhand een afspraak maken via internet. 

Wat neem je mee?

Om je te registreren moet je volgende documenten laten zien:

  • Je paspoort en visum (als je dat hebt)
  • Een ingevuld registratieformulier (Anmeldeformular)
  • Een bevestiging van je Duitse huisbaas (Wohnungsgeberbestätigung)

Afhankelijk van de omstandigheden, van de plaats waar je naartoe gaat en van de persoon die je verder helpt, heb je soms ook deze documenten nodig:

  • Een kopie van je huurcontract
  • Je huwelijksakte of geboortecertificaat (als je partner of kind in Duitsland woont)

Als je niet zeker bent welke documenten je nodig hebt, of als je worstelt met alle administraite, dan mag je altijd in het Duits bellen naar het Einwohnermeldeamt. Of zoek hulp bij een registratiedienst zoals myGermanExpert.com .

Duits burgerservicenummer

Wanneer je je registreert in Duitsland, vraag je tegelijkertijd een Steuer-ID (Duits belasting identificatienummer) aan. Het maakt niet uit of je werkt, of je studeert of je werkloos bent. Je krijgt een belasting identificatienummer thuis opgestuurd na je registratie. Geef het aan je werkgever. Die zal het gebruiken om je inkomsten en sociale bijdragen aan te geven.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: