Vereisten

Welke papieren heb je nodig voor Duitsland

Vereisten

Wanneer je naar Duitsland komt om te wonen, werken of studeren, heb je hoogstwaarschijnlijk een visum of vergunning nodig tijdens je verblijf.

Wees erop bedacht dat het aanvragen van een visum of vergunning lang kan duren: begin tenminste vier maanden voor vertrek met het aanvragen van de benodigde papieren.

De Duitse immigratiewetgeving is gecompliceerd en vaak verwarrend. We geven hieronder een duidelijk overzicht van de belangrijkste procedures tijdens het aanvragen van de voor jou benodigde documenten. Door de complexiteit van het onderwerp kunnen we niet elke vraag beantwoorden, we proberen toch de meest gestelde vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

De volgende lijst geeft aan welke documentatie nodig is om in Duitsland te verblijven. Elke stap vereist het bezitten van het vorige document.

Visa: Inwoners van de EU en sommige andere landen hebben geen visum nodig voor Duitsland. Om te weten of jij een visa moet aanvragen, kunt u hier  vinden. Wanneer een visum wel nodig is, moet deze in het land van herkomst worden aangevraagd. Visa worden namelijk nooit in Duitsland uitgegeven. Het aanvragen van een visum kan soms erg lang duren en het type visum heeft invloed op je rechten in Duitsland. Let dus goed op het type visum dat voor jou benodigd is.

Registreren: Als je van plan bent te blijven wonen in Duitsland moet je binnen een week na aankomst je inschrijven bij de Einwohnermeldeamt (inwoner registratie loket).

Aufenthaltgenehmigung (Verblijfsvergunning) : Wanneer je langer dan 3 maanden in Duitsland wil blijven, dien je, na je inschrijving, een verblijfsvergunning aan te vragen bij het Ausländeramt (immigratie loket). Dit geldt niet voor burgers uit de EU, EEA, Zwitserland, de Verenigde Staten van Amerika, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Japan, Israël, Canada en Australië.  

Sinds in 2005 de Immigration Act van kracht ging, maakt de Duitse overheid alleen nog maar een onderscheid tussen (permanente) verblijfsvergunningen en (tijdelijke) residentie vergunningen. Je kan een residentie vergunning krijgen voor één van de volgende redenen: educatie of training, werk, internationale wetten, humanitaire, politieke of familie-omstandigheden. Na 5 jaar kan deze vergunning omgezet worden naar een permanente vergunning als je aan al deze eisen voldoet: zekerheid van inkomen, geen cirmineel verleden en een goed begrip van de Duitse taal.

Arbeitsgenehmigung (Werkvergunning): Sinds 2005 kun je met je (tijdelijke) residentie vergunning ook werken in Duitsland. Het oude systeem van aparte werk- en verblijfsvergunningen bestaat niet meer. Als je zo'n vergunning wil aanvragen buiten Duitsland moet je naar een lokale Duitse overheids instantie. Als je dit binnen Duitsland wil doen ga je daar naar een overheidsinstantie.

Aangezien het lijkt alsof in Duitsland de bureaucratie is uitgevonden, houdt elke ambtenaar van documenten en regeltjes. Wees dus voorbereid om je documenten naar meerdere kantoren en loketten te brengen en ze vaak te laten stempelen. Voordat je op pad gaat, bereid je voor met de volgende checklist:

Neem mee:
 • Een geldig paspoort;
 • Wanneer je gaat studeren, een bewijs van inschrijving van de universiteit;
 • Een bewijs van voldoende financiële middelen;
 • Wanneer nodig, een visum (geen toeristenvisum);
 • De originele en gecertificeerde vertalingen van je geboorteakte, afronding van je middelbare school en bewijs van afronding van opleiding(en)(Een gecertificeerde vertaling wordt op Duitse diplomatische en consulaire missies afgegeven);
 • Een bewijs dat je verzekerd bent. Studenten uit de EU hebben alleen een European Health and Insurance Card nodig;
 • Een bewijs van de toegediend gekregen benodigde vaccinaties;

Wees ervan bewust dat de regelgeving vaak verandert. De meest recente informatie kan worden verkregen op de Duitse ambassades, consulaten en het Duitse ministerie voor buitenlandse zaken . Deze instituten worden vaak overladen met vragen en dit kan frustraties bij beide partijen opleveren. We raden je aan als je je in een complexere situatie bevindt, om een advocaat of immigratie expert in te huren.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

  • S.K.L., 10 april 2012 Beantwoordt

    Discrimineerde opmerking

    Ik vind deze opmerking
    "Aangezien het lijkt alsof in Duitsland de bureaucratie is uitgevonden, houd elke ambtenaar van documenten en regeltjes. Wees hierom voorbereid om je documenten naar meerdere kantoren en loketten te brengen en ze vaak te laten stempelen "
    echt belachelijk. Bent u weleens als buitenlander bij een Nederlandse instantie geweest??? De Nederlanders kunnen er namelijk ook wel wat van niet alleen de Duitsers.