Staatsburgerschap

Hoe de Duitse nationaliteit te verkrijgen

Het Duitse staatsburgerschap kan alleen na een aantal jaar in Duitsland te hebben gewoond aangevraagd worden. In de meeste gevallen bedraagt deze tijd 8 jaar en moet aan een aantal verplichtingen voldaan worden.

Staatsburgerschap

In de meeste gevallen moet je aan de meeste, of zelfs aan alle van de volgende verplichten voldoen:

  • een geldig Aufenthaltserlaubnis of Aufenthaltsberechtigung verblijfsvergunning hebben;
  • een legaal inwoner in Duitsland voor tenminste 8 jaar zijn;
  • een inkomens- of financieringsbewijs voor de dekking van het levensonderhoud hebben. Dit sluit het recht op het hebben van een sociale verzekeringen uit. (hierop zijn er uitzonderingen van toepassing voor personen onder de 23 jaar);
  • over voldoende kennis van de Duitse Taal beschikken (B1 niveau);
  • een eed op de duitse grondwet ( Freiheitliche und Demokratische Ordnung der Bundesrepublik Deutschland) af hebben gelegd;
  • het hebben opgegeven van de voormalige nationaliteit;
  • geen criminele achtergrond.

Je echtgenoot of echtgenote en kinderen kunnen in vele gevallen ook staatsburger worden ook al wonen zij nog niet voor 8 jaar in Duitsland.

De echtgenoot of echtgenote van Duitse staatsburgers moet voor een periode van twee jaar getrouwd zijn. Eventuele kinderen moeten voor ten minste drie jaar in Duitsland gewoond hebben voordat zij voor deze procedure in contact kunnen komen.

Klik  voor meer informatie

Kinderen: Duitse staatsburgers vanaf geboorte?

Het Duitse staatsburgerschap wordt doorgegeven door de ouders en niet door de plaats van geboorte. Kinderen met een Duitse moeder en/of vader zijn automatisch van Duitse nationaliteit vanaf de geboorte. Dus niet alle kinderen die in Duitsland geboren worden zijn ook echt Duitser, er worden per jaar zelfs rond de 100.000 niet-duitse kinderen in Duitsland ter wereld gebracht.

Wanneer beide ouders niet van duitse afkomst zijn en het kind wordt wel in Duitsland geboren, krijgt het kind alleen de Duitse nationaliteit wanneer een of beide ouders in het land hebben gewoond voor een periode langer dan 8 jaar en een geldig Aufenthaltsberechtigung document heeft of een   unbefristete Aufenthaltserlaubnis heeft gehad voor een periode voor langer dan 3 jaar. Het kind krijgt dan beide nationaliteiten tot aan zijn 18de verjaardag, waarna hij of zij dan zelf mag kiezen welke nationaliteit behouden wordt.

In de meeste gevallen moet je aan de meeste, of zelfs aan alle van de volgende verplichten voldoen:

  • een geldig Aufenthaltserlaubnis of Aufenthaltsberechtigung verblijfsvergunning hebben;
  • een legaal inwoner in Duitsland voor tenminste 8 jaar zijn;
  • een inkomens- of financieringsbewijs voor de dekking van het levensonderhoud hebben. Dit sluit het recht op het hebben van een sociale verzekeringen uit. (hierop zijn er uitzonderingen van toepassing voor personen onder de 23 jaar);
  • over voldoende kennis van de Duitse Taal beschikken (B1 niveau);
  • een eed op de duitse grondwet ( Freiheitliche und Demokratische Ordnung der Bundesrepublik Deutschland) af hebben gelegd;
  • het hebben opgegeven van de voormalige nationaliteit;
  • geen criminele achtergrond.

Je echtgenoot of echtgenote en kinderen kunnen in vele gevallen ook staatsburger worden ook al wonen zij nog niet voor 8 jaar in Duitsland.

De echtgenoot of echtgenote van Duitse staatsburgers moet voor een periode van twee jaar getrouwd zijn. Eventuele kinderen moeten voor ten minste drie jaar in Duitsland gewoond hebben voordat zij voor deze procedure in contact kunnen komen.

Klik  voor meer informatie

Kinderen: Duitse staatsburgers vanaf geboorte?

Het Duitse staatsburgerschap wordt doorgegeven door de ouders en niet door de plaats van geboorte. Kinderen met een Duitse moeder en/of vader zijn automatisch van Duitse nationaliteit vanaf de geboorte. Dus niet alle kinderen die in Duitsland geboren worden zijn ook echt Duitser, er worden per jaar zelfs rond de 100.000 niet-duitse kinderen in Duitsland ter wereld gebracht.

Wanneer beide ouders niet van duitse afkomst zijn en het kind wordt wel in Duitsland geboren, krijgt het kind alleen de Duitse nationaliteit wanneer een of beide ouders in het land hebben gewoond voor een periode langer dan 8 jaar en een geldig Aufenthaltsberechtigung document heeft of een   unbefristete Aufenthaltserlaubnis heeft gehad voor een periode voor langer dan 3 jaar. Het kind krijgt dan beide nationaliteiten tot aan zijn 18de verjaardag, waarna hij of zij dan zelf mag kiezen welke nationaliteit behouden wordt.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

  • Prof. H. Brand, 02 januari 2010 Beantwoordt

    Staatsburgerschap

    Het staatsburgerschap van de Bondsrepublik Duitsland bestaat niet en kan ook niet worden verkregen. De Duitse nationaliteit kan niet door de BRD worden verleend. Noch een Duitse
    identiteitskaart noch een Duits paspoort zijn een bewijs dat de genoemde houder de Duitse
    nationaliteit bezit.

  • sipke, 12 november 2012 Beantwoordt

    in duitsland geboren dan krijg je de duitse nationaliteit

    mijn zoon is in duitsland geboren, ik woon zelf niet in duitsland maar zijn moeder wel. ik ben nederlander, zijn moeder is frans en toch heeft hij de nationaliteit. zij woonde daar voor ong. 1 jaar