Apotheken

Advies en medicijnen

Apotheken

Voor kleinere kwaaltjes gaan veel mensen naar een lokale apotheek (pharmacie). Het bekwame personeel kan je vaak ook betrouwbaar advies geven, al zijn ze geen vervanging voor een dokter wanneer gaat het om serieuzere problemen.

Apotheken hebben een breed netwerk in Frankrijk en zijn makkelijk te herkennen aan het groene flikkerende kruis aan de buitenkant.

Openingstijden

Apotheken zijn gewoonlijk open van maandag tot zaterdag tussen 9:00 en 20:00. Ondanks dat de meeste op zondagen en feestdagen dicht zijn, zal er echter in elk gebied op izjn minst één aprotheek zijn die ‘buiten-tijd’ diensten levert (service de garde). Kijk voor een mededeling in het raam van een apotheek om te zien hoe de uren gepland zijn.

Kosten

Medicijnen kosten vaak minder dan in andere Europese landen vanwege door de staat opgelegde prijsbeperkingen.

Als je onder de Franse sociale zekerheid valt zijn voorgeschreven medicijnen er gedeeltelijk door vergoed. Op de verpakking vind je een afneembaar label (vignette) die je op je terugvraagformulier kan plakken. Het percentage van vergoeding is als volgt: 65% voor een wit vignette en 35% voor een blauwe. Als je een aanvullende verzekering hebt kan dit de rest van het bedrag dekken. Als je extra hulp ontvangt (zoals de aanvullende CMU of AME) hoef je niets te betalen voor voorgeschreven medicijnen.

Als je een Carte Vitale hebt en de apotheek verbonden is met de Franse sociale zekerheid, betaal je alleen het gedeelte dat niet vergoed wordt (35-65%). Betaal als dit niet zo is de totale kosten en verzend een formulier (feuille de soins) met de vignette(s) naar je plaatselijke CPAM voor vergoeding.

Sommige apotheken bieden een betaling door derden (tiers-payant) aan, waarbij ze de kosten van het recept dekken en dan direct namens jou betaald worden door de sociale zekerheid en aanvullende ziektenkostenverzekeraar. Dit betekent dat je op het moment zelf niets betaalt, wat het proces gemakkelijker maakt. Vraag je apotheker en lokale aanvullende ziektenkostenverzekeraar om detaills.

Het is goed om te weten dat Frankrijk redelijk terughoudend is als het gaat om het uitreiken van medicatie. Veel medicijnen (zoals antibiotica) die misschien vrij beschikbaar zijn in andere landen, zouden streng voorgeschreven medicijnen in Frankrijk kunnen zijn.

Diensten

Apothekers in Frankrijk zijn hoog-opgeleid, aangezien ze een diploma hebben dat zes jaar universitaire studie vereist. Ze zijn meestal erg bekwaam in het verschaffen van behandeling voor vele gewone ziektes en kwaaltjes. Ondanks dat apotheken geen vervanging voor een dokter zijn als er echt iets mis is, kunnen ze een goede plek zijn om te beginnen als je ziek bent.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: