Inleiding

De gezondheidszorg in Frankrijk

Inleiding

De Franse gezondheidszorg is met haar goede kwaliteit van diensten en tegelijkertijd makkelijke toegankelijkheid een van de beste ter wereld. Als Frankrijk je verblijfsland wordt, zal je door de sociale zekerheid van de staat gedekt worden, die ook ziektekostenverzekering omvat.

Kort verblijf in Frankrijk

Inwoners van de EU/EER: Als je inwoner bent van een EU/EER-land (alle 28 EU-lidstaten, Ijsland, Lichtenstein en Noorwegen) en tijdelijk naar Frankrijk verhuist of op zoek bent naar dekking aan het begin van een langer verblijf, heb je automatisch recht op vrije basis gezondheidszorg in Frankrijk vanwege wederzijdse afspraken tussen EU-landen. EU-burgers die reizen binnen de Europese Economische Ruimte worden een Europese Gezondheidszorg-kaart gegeven, die de procedure voor het ontvangen van medische hulp gemakkelijker maakt gedurende hun verblijf in een Lidstaat. Merk op dat deze gezondheidskaart geen alternatief is voor een reisverzekering, dus privékosten worden niet vergoed door deze kaart.  

Niet-leden van de EU/EER: Als je tijdelijk van een niet EU/EER-land naar Frankrijk verhuist, moet je bij je relevante lokale verzekeraar controleren of er een wederzijde overeenkomst is die je kosten in Frankrijk vergoedt. Gewoonlijk vergoeden deze alleen beperkte noodhulp en je wordt aangeraden een ruimdekkende particuliere ziektenkostenverzekering. Als je deze aanschaft, ben er dan zeker van dat je gedekt wordt in Frankrijk en lees de kleine lettertjes zodsat je weet wat wel (en niet) vergoed wordt.

Als je een inwoner van Frankrijk bent

Als je Frankrijk woont (of gaat wonen) moet je je aanmelden bij het Franse systeem voor sociale zekerheid , dat ook ziektekostenverzekering omvat. Bekijk voor meer informatie onze gids over het Franse systeem van sociale zekerheid.

Als je onder de Franse sociale zekerheid valt, zijn degenen die afhankelijk van je zijn (partner, niet-werkende kinderen onder de 20 en andere afhankelijke personen) automatisch gedekt, tenzij ze zelf-ondernemend zijn. Sommige studenten zouden gebruik kunnen maken van een speciale dekking van sociale zekerheid voor studenten.

Aanmelding bij het algemene systeem voor sociale zekerheid (behalve in een aantal specifieke gevallen) geeft je alleen recht op basisdekking die gewoonlijk alleen gedeelte van medische uitgaven vergoedt.

Voor meer informatie over gezondheid van expats over de hele wereld en gerelateerde zaken kan een bezoek gebracht worden aan ons Expat Health blog op www.expathealth.org .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: