Fietsen in Frankrijk

Alles wat u moet weten over fietsen in Frankrijk

Fietsen in Frankrijk

Frankrijk zal vast niet het eerste land zijn wat u te binnen schiet als u denkt aan fietsvriendelijkheid. De Tour de France heeft bijgedragen aan de populariteit van fietsen. Het huren van fietsen wordt gemakkelijker gemaakt door meerdere winkels die geplaatst zijn door heel Frankrijk waar u ze kunt huren.

Hét seizoen om te fietsen in Frankrijk is in juli en augustus. Het begin van de lente tot aan het einde van de herfst zijn de ideale tijden om uw fiets te pakken en door Frankrijk te fietsen. Let wel op de route die gebruikt wordt voor de Tour de France in oktober om enige versperringen te voorkomen.

Franse fiets wetten

  • Voor- en achterlicht moeten gebruikt worden wanneer het donker is en u moet een reflecterend vest dragen bij zeer slecht zicht.
  • Zorg er altijd voor dat u compleet stil staat bij een rood licht of ander stop punt, om mogelijke boetes te voorkomen.
  • Bij een kruispunt met een 'Cedez le passage' bord, moet u voorrang verlenen aan andere voertuigen.
  • Geef altijd voorrang aan verkeerd van links op een rotonde.
  • Zorg er altijd voor dat u fietst op een fietspad of aan de rechterkant van de weg.
  • Fietsers ouder dan 8 jaar mogen nooit op de stoep fietsen.
  • Rijd altijd achter elkaar aan als u in een groep fietst en nooit meer dan met twee personen naast elkaar. Wanneer er getoeterd wordt moet u ook achter elkaar gaan rijden.
  • Fiets nooit op snelwegen.
  • Momenteel heeft Frankrijk geen wet dat het verplicht is om een helm te dragen, hoewel het natuurlijk wel de veiligste optie is.

Een route kiezen

Er zijn veel routes waar u uit kan kiezen en u kunt ook zelf uw eigen route uitstippelen om Frankrijk te ontdekken. De fietspaden in Frankrijk zijn over het algemeen duidelijk aangegeven. De "D" (departmental) wegen zijn vaak smaller en meer geschikt voor fietsers. Zorg er wel voor dat de kaart die u gebruikt up-to-date is.

Uw fiets beheren

U kunt uw fiets op de meeste treinen gratis meenemen in Frankrijk. In sommige gevallen, wanneer u uw treinkaartje koopt, kunt u aangeven dat u uw fiets mee wilt nemen. Als deze optie niet gegeven is moet u het doorgeven aan het personeel aan boord van de trein voordat u de trein in stapt. Een andere oplossing is om een fietstas te kopen waar u uw fiets in kan doen als u de wielen eraf haalt, en de tas dan mee te nemen als handbagage.

Fietsbeveiliging

In Frankrijk komt fietsendiefstal niet zo vaak voor als in andere landen. Dat gezegd, u moet wel altijd opletten dat u uw fiets veilig op slot zet. U kunt u ook verdiepen in fietsverzekeringen.

Om er zeker van te zijn dat uw fiets veilig staat, is het slim om hem nergens ergens aan op slot te zetten wat makkelijk kapot kan of opgetild kan worden. Probeer leegstaande gebieden te vermijden. Een goed fietsslot kan uw redding zijn dus het is slim om te investeren in een goed slot. Wees er altijd zeker van dat u de fiets zowel aan zijn voorwiel als aan de achterwiel vastzet en aan het frame. Uw fiets laten registreren en de daarvoor bestemde sticker krijgen kunnen de risico's van diefstal ook verminderen.

Fietsen in Parijs

Parijs heeft het Velib  systeem voor fietsen zoals wij de OV-fiets hebben. Sinds 2007 heeft het meer dan 20.000 fietsen in de stad die 24/7 beschikbaar zijn. Het is een leuke en alternatieve manier om te stad te ontdekken. Voor meer inspiratie lees de beste fietsroutes in Frankrijk . Dit artikel is in het Engels.

Huur een fiets

Voor meer informatie over fietsen huren klik dan hier . En vergeet niet: veiligheid boven alles!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: