Voertuig import naar Frankrijk

Hoe u uw auto mee kunt nemen naar Frankrijk

Voertuig import naar Frankrijk

Een nieuw of 2e hands voertuig (inclusief boten en vliegtuigen) waar BTW (TVA) over betaald is in een ander Europees land kan zonder extra kosten geïmporteerd worden zonder BTW te hoeven betalen door een Franse inwoner. As u een nieuwe auto koopt in het buitenland waar nog geen BTW over betaald is (BTW zou al betaald moeten zijn over een 2e hands auto), moet er meteen bij aankomst de BTW betaald worden.

De BTW is berekend over de factuurprijs als het voertuig niet ouder is dan 6 maanden of als het voertuig minder dan 6.000km heeft afgelegd. Is dit niet het geval dan wordt er een vermindering opgesteld op basis van de leeftijd van het voertuig en de BTW is dan over het overschot. Daarom is het een goed idee om een BTW-vrije auto te kopen en voor 6 maanden te gebruiken in het buitenland voordat u het importeert. Echter, als u een inwoner bent van Frankrijk en u koopt een BTW-vrije auto in het buitenland, heeft u een bepaalde tijd om uw auto te importeren. De BTW is 19.6% over alle autos en caravans en ook voor motoren boven de 240cc.

In aanvulling op de btw, invoerrechten moeten betaald worden voor autos die geïmporteerd worden buiten Europa: geen invoerrechten over Europese geimporteerde autos als u uw registratie papieren kunt aantonen. De hoogte van de BTW varieert per land waar u de auto gekocht heeft en de waarde van de auto in Frankrijk. De Franse waarde wordt berekend met de Argus gids over 2e hands auto prijzen.

Belastingen en heffingen moeten contant betaald worden of door bankcheque op het punt van invoer bij het lokale belastingkantoor (Hôtel/Recette des Impôts) waar u woont. Als u de keuze heeft, heeft het de voorkeur dat u betaald bij uw belastingkantoor. Nadat u BTW betaald hebt of hebt vastgesteld dat u geen BTW hoeft te betalen, ontvangt u een douane-certificaat (Certificat de Douane 846A) wat u toestemming geeft om het voertuig in Frankrijk te registreren. Ook als u geen BTW hoeft te betalen moet u alsnog formulier 846A invullen. Een geïmporteerd voertuig moet geregistreerd worden in Frankrijk binnen 3 maanden.

Echter, voordat u het kunt registreren, moet u contact opnemen met het lokale Direction Régionale de l'Industrie, de la Recherche et de l'Environnement (DRIRE). Deze kunt u vinden in het telefoonboek. Zij zullen u een checklist sturen van alle documentatie die zij van u nodig hebben. De volgende documenten zijn daar onderdeel van:

 • Het Douane-certificaat (Certificat de Douane 846A) zoals hierboven genoemd
 • Een fabricant's certificaat van de bouw (certificat/attestation de confirmité)
 • Bewijs van de oorsprong van het voertuig (justification de l'origine du véhicule) of een verkoopbewijs (certificat de vente)
 • Bewijs dat de BTW betaald is in het land van oorsprong van het voertuig (déclaration d'impôt)
 • Een aanvraagformulier registratie (demande de certificat d'immatriculation) en een document die het voertuigs' details bevestigd (demande d'identification).
 • Het buitenlandse registratie document (tire de circulation étranger)
 • Een APK formulier (rapport de contrôle technique) die niet ouder dan 6 maanden mag zijn als het voertuig zelf ouder dan 4 jaar is

De aanbevolen procedure om aan deze documenten te komen is als volgt:

 1. Ga naar het DRIRE met al uw voertuigdocumenten en het voertuigidentificatienummer (VIN) en bewijs van uw identiteit en adres (en kopieën voor de zekerheid) en vertel hen dat u een voertuig wilt registreren. Zij typen dan uw VIN in de computer en als het nummer herkend wordt geven zij u een certificat/attestation de conformité en dan mag u verder naar stap 3.
 2. Als uw VIN nummer niet herkend wordt moet u contact opnemen met de voertuigfabrikant om een certificaat te krijgen (als uw auto een niet-Europese specificatie heeft of als uw auto gemodificeerd is, koop een andere auto!). Dit kan u tot wel €150,- kosten, afhankelijk van de fabrikant en u zult nog steeds de DRIRE €30,- moeten betalen voor het Franse certificaat.
 3. Ga naar uw locale Hôtel des Impôts en vraag naar een déclaration d’impôt. Laat uw auto registratiedocument zien, de attestation de conformité van de DRIRE en uw bewijs van verblijf en dan krijgt u het juiste formulier gratis (tenzij uw auto gloednieuw is)
 4. Als uw voertuig meer dan 4 jaar oud is moet u er eerst mee naar een testcentrum. Als het de test niet haalt moet het probleem verholpen worden en u moet ook kunnen bewijzen dat het probleem met het voertuig verholpen (justification).
 5. Neem alle verzamelde papieren mee naar uw lokale préfecture (dus niet een sous-préfecture, hier is het niet mogelijk om alles direct te regelen, omdat u hierbij moet wachten tot het papierwerk verwerkt is door de préfecture) en vraag naar een applicatie formulier (demande de certificat d’immatriculation) en een demande d’identification. Vul de formulieren in, lever uw documenten in en wacht. Let er wel op dat u de documenten die u inlevert waarschijnlijk niet meer terug krijgt, dus zorg ervoor dat u er kopieën van maakt.
 6. Neem al uw documenten mee naar een verzekeringsbedrijf of makelaar en garage of om een registratie document te verkrijgen en ook uw nieuwe kentekenplaten.

Het is mogelijk om dit allemaal in één dag te doen, maar het is beter om ervan uit te gaan dat het veel langer duurt. Het is heel erg belangrijk dat u alle juiste formulieren ingevuld heeft, anders verspilt u uw eigen tijd.

Als u uw caravan of camper wilt importeren, zelfs eentje die gemaakt is in Frankrijk, zijn de toebehoren waarschijnlijk niet volgens de Franse normen en moeten ze alsnog aangepast worden dat ze wel voldoen aan de Franse reglementen. Het wordt u dus aangeraden dit niet te doen, en in plaats daarvan dat u uw caravan of camper verkoopt voordat u vertrekt en een nieuwe te kopen in Frankrijk.

Als u van plan bent een oude auto te importeren, moet u contact opnemen met het Fédération Française des Véhicules d'Epoque (FFVE, 02 23 20 14 14) voor informatie.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: