Rijbewijs omwisselen in Frankrijk

Hoe u een rijbewijs kunt krijgen in Frankrijk

Rijbewijs omwisselen in Frankrijk

Een auto hebben in Frankrijk kan heel handig zijn of het nou voor vakanties in afgelegen gebieden is of als een middel van vervoer in uw dagelijks leven

Als u naar Frankrijk gaat en u heeft al een geldig buitenlands rijbewijs, zal u weinig tot geen problemen ervaren met rijden in Frankrijk. Wel moet u deze binnen de toegestane tijd inwisselen voor een Frans rijbewijs.

Wel moeten de culturele verschillen niet vergeten worden - deze gaan verder dan het rijden aan de rechterkant van de weg. Voordat u verhuist is het ook verstandig om uzelf te informeren door een theorieboek te lezen over rijden in Frankrijk voordat u daadwerkelijk de weg op gaat. Dit is zeker aan te raden als u gaat verhuizen naar een grote stad.

Uw rijbewijs omwisselen

Iedereen die langer dan een jaar in Frankrijk woont, los van hun land van herkomst, moet zijn/haar rijbewijs omwisselen voor een Franse.

Echter, niet iedereen hoeft opnieuw een examen af te leggen. Frankrijk heeft overeenkomsten met vele landen (en 15 staten in Amerika) om ervoor te zorgen dat de omwisseling gemakkelijker gemaakt kan worden en er geen examens nodig zijn. De MFE website heeft een complete lijst met alle landen waarbij het niet nodig is om opnieuw een examen te doen voordat u uw rijbewijs kunt omwisselen.

Zoals vele andere landen heeft Frankrijk ook het puntensysteem. U verliest punten als u een verkeersovertreding begaat. 

Tijdens de eerste 3 jaar hebben de mensen een beperkte vergunning waarbij een limiet van 6 punten is ingesteld voordat u uw rijbewijs wordt opgeschort. Als u uw rijbewijs moet inwisselen in Frankrijk en u heeft uw rijbewijs korter dan 3 jaar dan krijg u een beperkte vergunning. Als u het korter dan 1 jaar in uw bezit heeft moet u een sticker met de rode letter 'A' op de achterkant van uw auto plakken. Hiermee toont u aan aan andere weggebruikers dat u een onervaren rijder bent.

Het wisselen is niet zeer moeilijk en hiervoor heeft u de volgende documenten nodig:

  • Een kopie van uw "carte de séjour" (visum/verblijfsvergunning)
  • Een kopie van uw paspoort
  • Uw buitenlandse rijbewijs
  • Een officiële vertaling van uw buitenlandse rijbewijs
  • 2 ID foto's
  • Een envelop die gebruikt zal worden door de Franse autoriteiten die zij dan gebruiken om uw nieuwe rijbewijs naar u op te sturen

Het rijexamen (over)doen

Degene die niet hun rijbewijs om kunnen wisselen zullen geduldig moeten zijn en genoeg geld moeten hebben om te kunnen rijden in Frankrijk.

Een rijbewijs krijgen door te beginnen met leren in Frankrijk kan rond de €900,- kosten, afhankelijk van de hoeveelheid rijlessen u nodig heeft. U moet namelijk gaan lessen bij een rijschool (auto-école). Het is hun verantwoordelijkheid u niet alleen te leren hoe u moet autorijden, maar ook om u te helpen door het hele proces van een rijbewijs bemachtigen. Hier zit bij inbegrepen dat zij uw examen afspraken inplannen met de lokale autoriteiten (prefecture).

Het theorie examen

U kunt ervoor kiezen om zelfstandig te leren voor uw theorie examen of om het samen met uw rijschool te doen. Er is een overvloed aan materialen beschikbaar zowel online als in de Franse boekenwinkels en daarin kunt u alle nodige informatie vinden die u nodig heeft voor het behalen van uw theorie.

Tijdens het afleggen van het examen krijgt u 30 seconden per vraag om het juiste antwoord te geven en u moet 35 van de 40 vragen juist beantwoorden. Als uw Frans niet perfect is kunt u vragen om een vertaler die u kan helpen bij het lezen van het theorie examen. Als u gebruik maakt van een vertaler vervalt het tijdslimiet.

Het praktijkexamen

Voordat u het praktijkexamen doet moet u rijlessen hebben genomen bij een rijschool. Deze lessen zijn alleen verkrijgbaar in pakketten: van 8 of 10 uur met instructeur, bijvoorbeeld. Iemand die al een ervaren mobilist is in hun eigen land hoeft bijvoorbeeld niet zoveel lessen te volgen. Zo'n ervaren mobilist volgt deze lessen alleen om te kunnen voldoen aan de Franse eisen. Echter degene die voor het eerst lessen in Frankrijk zullen meer uren nodig zijn voordat zij het examen mogen doen.

U kunt ervoor kiezen om of een automaat te rijden of een schakelwagen voor uw praktijk examen. Let hier wel bij op dat, als u kiest om in een automaat uw examen te doen, u daarna alleen maar in automaten mag rijden en dit komt ook zo op uw rijbewijs te staan. Als u een bril draagt of enige andere vorm van hulpmiddelen, wordt dit ook genoteerd op uw rijbewijs.

Het examen duurt ongeveer 20 minuten en moet uitgevoerd worden in een auto met twee setten van de pedalen: een voor u in de chauffeursstoel en een aan de bijrijderskant waar de examinator zit.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: