Openbaar vervoer in Frankrijk

Het openbaar vervoerssysteem in Frankrijk

Openbaar vervoer in Frankrijk

Het openbaar vervoerssysteem in Frankrijk verschilt nogal per plaats. In steden is het over het algemeen uitstekend. De meeste steden hebben goede buslijnen en treinroutes en ook metro's en tramlijnen.

De Franse treinen zijn een uitstekende en snelle treinen service, zeker tussen de steden waarvan de treinen van de TGV zijn. Frankrijk heeft ook uitstekende internationale en binnenlandse vluchtlijnen en uitgebreide veerdiensten aan de Noordkust. Helaas zijn de bus en treindiensten minimaal of nihil in het platteland. Dit is tegenwoordig wel aan de verbeterende hand door de samensmeltingen van aangrenzende gemeenten naar agglomérations. Over het algemeen is het, wanneer u op het platteland woont, heel belangrijk dat u uw eigen vervoersmiddelen heeft.

Parijs heeft een van de meest efficiënte, aangepaste en goedkoopste openbare vervoersystemen in vergelijking met andere grote steden in de wereld. Er is ook het wereldberoemde métro systeem. Verder is veel verbonden aan de RER express trails systeem. Hier vallen bussen en trams onder. Andere steden hebben soortgelijke systemen en sommige hebben de tram nieuw leven ingeblazen. De meeste steden gaan nu verder met een meer 'ecologisch' vervoerssysteem, zoals de bussen op biobrandstof of batterijen. Ze bemoedigen het gebruik van ecologische systeem aan en gaan zelfs zo ver om mensen te verplichten het te gebruiken door het moeilijker te maken ze hun eigen vervoer te laten gebruiken.

Dankzij de bijdragen van de overheid is het over het algemeen zo goedkoop in Frankrijk, hoewel de lokale mensen toch nog over de kosten klagen. Er zijn ook verschillende kortingen verkrijgbaar.

Studenten die Frankrijk willen bezoeken kunnen het beste een Studenten Identiteits Kaart (ISIC) aanvragen en andere jongeren een Jongerenkaart (IYC). Met zo'n kaart zijn er allerlei soorten kortingen beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste studenten reiskantoren en studentenorganisaties. De Franse overheids Toeristen Bureau publiceert een voucher, France Youth Travel, voor degene onder de 26 jaar.

Een aantal lokale en regionale organisaties in Frankrijk bieden ook een carte jeune aan, waarbij degene met zo'n kaart kortingen krijgen op lokaal vervoer (en in sommige gevallen rijlessen) en ook op leuke activiteiten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: