Vereisten

Welke documenten heb je nodig om naar Frankrijk te gaan?

Vereisten

Als je in Frankrijk gaat wonen, werken of studeren heb je misschien een visum, verblijfsvergunning en/of werkvergunning nodig. Wees erop voorbereid dat je aardig wat tijd kwijt zal zijn aan het bij elkaar zoeken van je papieren en met in de wachtrij staan. Voor sommige vergunningen moet je vanuit het thuisland aanvraag doen; begin hier dus mee ruim voordat je naar Frankrijk verhuist. 

Al zijn enkele Franse immigratiewetten versoepeld, ze zijn nog steeds complex en verwarrend voor de meeste mensen. Op onze site hebben we geprobeerd een overzicht te geven van de meest belangrijke wettelijke aspecten die je in aanmerking moet nemen. Door de complexiteit van de Franse wetgeving, die constant verandert, kunnen we geen gedetailleerde details geven over elke situatie. We hopen echter dat deze gids je zal helpen een begin te maken met uitzoeken wat je moet doen.

Als je in Frankrijk gaat wonen, moet je waarschijnlijk in de volgende volgorde door het proces gaan (elke stap vereist gegevens en documenten uit de vorige stap), al zijn er enkele uitzonderingen:

  1. Visa: Inwoners van de EU/EER (alle 28 landen die lid zijn van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen), inwoners van Zwitserland en nog een aantal andere nationaliteiten, hebben geen visa nodig om Frankrijk binnen te komen. Als je wel een lange-termijn visum nodig hebt, moet je deze aanvragen in je land van herkomst (visa’s worden nooit in Frankrijk uitgegeven). Het aanvragen van een visa neemt tijd in en het soort visum heeft invloed op je verblijfsrechten, dus baseer je keuze hier ook op. Bekijk voor meer informatie ons hoofdstuk over visa.
  2. Verblijfsvergunningen: Na drie maanden wordt elk verblijf in Frans gebied als vast verblijf beschouwd en moet er officieel een verblijfsvergunning aangevraagd worden. Voor onderdanen van EU/EEA-landen is dit niet nodig, al is het wel erg bruikbaar bij een langer verblijf. In tegenstelling tot visa, worden verblijfsvergunningen nooit buiten Frankrijk verstrekt. Bekijk voor verdere informatie ons hoofdstuk over verblijfsvergunningen.
  3. Werkvergunningen: Dit kan een apart document zijn, maar in de meeste gevallen zal het een verblijfsvergunning zijn die vermeldt dat je kan werken in Frankrijk. Inwoners van de meeste EU/EER- landen hebben geen werkvergunning nodig in Frankrijk. Bekijk voor verdere informatie ons hoofdstuk over werkvergunningen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: