Visas

Wie hebben er een visa nodig? En wat voor een?

Visas

Niet iedereen heeft een visa nodig om Frankrijk binnen te komen. Lees de volgende informatie om uit te vinden welke regels op jou van toepassing zijn. Zorg er ook voor dat je de vermelde links naar officiële websites raadpleegt voor up-to-date informatie.

Inwoners van EU/EER-landen (oftewel alle 28 landen die lid zijn van de Europese Unie, Ijsland, Lichtenstein en Noorwegen) en Zwitserland hebben geen visa nodig om naar Frankrijk te komen. 

Niet-inwoners van EU/EER-landen hebben een visa nodig om Frankrijk binnen te gaan, tenzij er een speciale overeenkomst is tussen Frankrijk en je herkomstland. Tot deze landen behoren: Antigua en Barbuda, Andorra, Argentinië, Australië, de Bahamas, Barbados, Brazilië, Brunei, Bulgarije, Canada, Chili, Costa Rica, Croatië, El Salvador, Ecuador, Guatemala, Honduras, Israël, Japan, Maleisië, Mauritius, Mexico, Monaco, Nicaraqua, Nieuw Zeeland, Nicaragua, Panama, Paraguay, Roemenië, San Marino, Singapore, Zuid Korea, Zwitserland, Verenigde Staten, Uruguay, Vaticaan en Venezuela. Inwoners van deze landen kunnen tot 90 dagen zonder visum in Frankrijk verblijven, maar als ze langer willen blijven moeten ze een lange-termijn visa aanvragen.

Kijk echter, voordat je naar Frankrijk komt, of er geen veranderingen zijn. Up-to-date informatie in verband met tot toegangsvereisten met betrekking tot je nationaliteit en/of verblijfsplaats is beschikbaar op de officiele website van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken .

Visas

Visa zijn geldig voor de lengte van de tijd die erop genoemd is, beginnend vanaf de aankomstdatum. Er zijn grote verschillen tussen visa, dus zorg ervoor dat je weet wat je wilt (doel en lengte van je verblijf) voordat je er een aanvraagt. Het kan erg lastig, of zelfs onmogelijk zijn om een visa te veranderen zodra je al in Frankrijk bent. Je kan bijvoorbeeld niet naar Frankrijk komen met een kort-verblijf visum en dan aanvraag doen voor langer verblijf. Ook kan je niet de status van je visum veranderen (van student naar werknemer) zonder eerst terug te keren naar je herkomstland en je nieuwe geschikte visa te bemachtigen. Het is ook niet mogelijk om een vriend thuis te vragen een visa voor je te regelen zodra je in Frankrijk bent. In elk geval moeten degenen die een ‘Schengen’ (of korte-termijn) visa aanvragen, eerst het Schengen gebied verlaten om een nieuw visa te kunnen aanvragen, dus hou dit in gedachten bij het maken van je plannen.

Het Verdrag van Schengen verwijst naar de overeenkomst die vrij reizen mogelijk maakt tussen de landen die hier lid van zijn. Frankrijk is een van de 26 landen die samen dit gebied vormen. Enkele van deze landen zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ijsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje, Portugal en Zweden, en de naam zelf verwijst naar de plaats in Luxemburg waar het verdrag in 1985 getekend werd.

De belangrijkste soorten visa zijn:

 1. Korte-termijn visa (visa de court séjour)
  Geldig voor maximaal drie maanden. Een visum dat is uitgegeven door een van de Schengenlanden (zoals bijvoorbeeld Nederland) is geldig in alle andere lidlanden en stelt de houder ervan in staat om vrij rond te reizen in het Schengengebied. Rondreizen binnen dit gebied komt dus wettelijk op hetzelfde neer als reizen binnen Frankrijk en dus kan je Frankrijk zo vaak als je wil binnengaan gedurende de geldigheid van je visum, zolang je het Schengengebied maar niet verlaat. Als je van plan bent het Schengengebied te verlaten en later weer binnen te gaan (bijvoorbeeld voor het bezoeken van het Verenigd Koninkrijk, dat geen lid is van het Schengenverdrag), moet je een speciaal korte-termijn visum aanvragen waarmee je meerdere keren het Schengen gebied in kan.
 2. Lange-termijn visa (visa de long séjour)
  Een lange-termijn visum is geldig voor 3 tot 12 maanden. Als je in het bezit bent van zo’n lange-termijn visa, moet je na aankomst in Frankrijk een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen (Carte de séjour temporaire), die je status in Frankrijk beschrijft: bezoeker (visiteur), student (étudiant), privé of familie-aangelegenheden (vie privée et familiale), werknemer (salarié), enz. Als je het doel van je verblijf wilt verlengen, moet je een vernieuwing van je verblijfsvergunning aanvragen. Dit moet je doen bij de plaatselijke Franse administratie, minimaal twee maanden voor de vervaldatum.
 3. Tijdelijke lange-termijn visa (Visa long séjour temporaire de six mois)
  Deze visa zijn geldig voor verblijven in Frankrijk tot zes maanden, maar je moet een tijdelijke verblijfsvergunning (Carte de séjour temporaire) aanvragen in je thuisland. Na de vervaldatum kan je niet langer in Frankrijk blijven.
 4. Kort-verblijf 'student-examen' visa (Etudiant-concours)
  Dit visum is voor studenten wiens inschrijving bij een onderwijsinstelling nog afhankelijk is van een examen in Frankrijk. Als de inschrijving bevestigd is na een succesvol examen, kan dit ‘student-examen’ visum veranderd worden in een normaal lange-termijn visa (Carte de séjour temporaire).
 5. ‘Circulatie’ visa (Visa de circulation)
  Dit visum is geldig voor één tot vijf jaar en stelt de bezitter ervan in staat om elke zes maanden, tot drie maanden achter elkaar in Frankrijk te verblijven.
 6. Doortocht-visa (visa de transit aéroportuaire)
  Mensen met sommige nationaliteiten die door Frankrijk reizen om van het ene naar het andere land te komen, moeten een doortocht-visum tonen. Let op dat verwerkingstijd lang kan duren, dus doe ruim van tevoren je aanvraag.

Vereisten voor het aanvragen van visa

De meeste visa worden nooit uitgegeven in Frankrijk, dus ze moeten aangevraagd worden in je herkomstland of in een ander land. Probeer als je een visum nodig hebt niet Frankrijk binnen te komen zonder deze te hebben, want waarschijnlijk word je dan bij binnenkomst geweigerd. In het algemeen moet je een visum zo’n 8-12 weken voor de geplande aankomstdatum in Frankrijk aanvragen - controleer de verwachte duur hiervan bij de verstrekkende instantie (zoals je plaatselijke Franse Ambassade of Consulaat).

Lang-verblijf en andere specifieke visa worden gewoonlijk uitgegeven in je herkomstland. Een korte-termijn visum kan uitgegeven worden door elk Schengenland (in principe moet je dit visum krijgen van de autoriteiten in het land dat je belangrijkste bestemming vormt).

Up-to-date informatie over vereisen voor visa is beschikbaar op de officiele website van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken . De site is duidelijk georgansieerd. Gebaseerd op je herkomstland, nationaliteit en de lengte van je verblijf geeft het belangrijke informatie over onder andere:

 • Vereisten voor visa, verschillende soorten en voorwaarden voor het uitgeven ervan (zoals een geldig paspoort, bewijs van voldoende inkomsten, bewijs van bevestiging voor een school in het geval van studenten, enz.)
 • Vereisten documentatie voor het aanvragen van een visum en waar je deze kan aanvragen (met adres en telefoonnumers), meestal bij de Franse embassade van je herkomstland.
 • Kosten van de visa.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: