Het vinden van een woning

Hoe je een geschikt appartement kan vinden in Frankrijk

Het vinden van een woning

Zoals in veel plekken, kan het lastig zijn om een geschikte huurbare flat te vinden in Frankrijk (Parijs kan een drama zijn). Het zal vaak tijd in beslag nemen - soms meerdere weken of meer - om te vinden waar je op zoek naar bent.

Een geschikte plek vinden om te wonen heeft alles te maken met geduld en volharding. Zoals in veel plekken kan het een lange, tijd opslokkende en soms frustrerende bezigheid zijn. De gemiddelde zoektocht neemt op zijn minst 2-3 weken in - in Parijs kan dit veel langer zijn. Maak niet de vergissing te denken dat je wel snel iets vindt en na een paar dagen intrekt!

Mei tot juli is de beste tijd voor een ‘huizenjacht’. Augustus kan moeilijk zijn aangezien veel mensen op vakantie zijn. September en oktober zijn vaak de moeilijkste maanden doordat mensen terugkomen van vakantie en studenten starten met het nieuwe studiejaar. De huizenmarkt kan ook vertraagd zijn gedurende de kerstperiode.

Een geschikt appartement voor de juist prijs vinden vóór naar Frankrijk te komen is moeilijk. Verhuurders hebben vaak de voorkeur de huurders te ontmoeten voor het tekenen van een contract en vanwege de grote verscheidenheid aan kwaliteit is het niet aan te raden een contract te tekeken voordat je een locatie zelf bekeken hebt. Als je je woonsituatie graag wil organiseren vóór je aankomst, kan je gebruik maken van een ‘appartementhuurdienst’ (agence immobilière). Deze zijn echter vaak prijzig.  

Neem je voor veel rond te lopen. Het is een goede gelegenheid om de stad te ontdekken die je nieuwe woonplaats zal zijn. De eerste stap in het vinden van een woonplek is jezelf vertrouwd te maken met de verschillende buurten. Koop een gids in pocketformaat (carte of plan) en vind de lokale bus- en metrolijnen uit. Ontdek verschillende gebieden, praat met mensen en besteed wat tijd aan simpelweg rondlopen door de stad. Dit zal je helpen te beslissen waar je wil gaan wonen. Onderschat niet de verschillen die er kunnen bestaan binnen één stad of dorp.

Zodra je een aantal gebieden op het oog hebt, kan je echt op zoek gaan. Zorg ervoor dat je van te voren weet wat je zoekt. Een list van gewenste kenmerken van je toekomstige huis is essentieel, maar zorg ervoor dat je deze opdeelt in ‘essentieel’ en ‘leuk-om-te-hebben’.

Doe wat moeite voor je Frans! Als je niet erg goed Frans spreekt of niet veel vertrouwen hebt aan de telefoon kan je proberen iemand te vinden die bereid is om te helpen. Zoals bijna overal hebben inwoners vaak minder geduld met buitenlanders en hebben geen zin in een moeizaam gesprek dat een half uur in beslag gaat nemen (sommige personen hebben ook minder vertrouwen met betrekking tot buitenlanders).

Neem wat tijd om vragen op te schrijven die je van tevoren wilt gaan stellen. Je zou het ook handig kunnen vinden een paar zinnen op te schrijven die beschrijven wie je bent en waar je naar op zoek bent. Met wat voorbereiding kan je voorkomen dat je appartementen gaat bekijken die erg verschillen van wat je zoekt.

Waar te zoeken naar huurwoningen

Of je nu op zoek bent naar een appartement of alleen een kamer, lokale kennis is noodzakelijk. Als je niet een hoop geld aan een makelaar wilt besteden, moet je wennen aan een huizenmarkt die erg afhangt van lokaal adverteren. Hier zijn een paar tips voor een succesvolle huizenzoektocht:

1. Netwerken: Door het gebrek aan huurwoningen worden de beste plekken vaak niet in het openbaar geadverteerd, maar mond op mond doorverteld omdat verhuurders vaak de voorkeur hebben voor ‘bekende’ huurders. Praat met vrienden, familieleden, klasgenoten, collega’s, enz. en laat ze weten dat je op zoek bent naar een plek om te wonen. Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent, hoe groter de kans dat je door iemand in de juiste richting gewezen zal worden.

2. Advertenties: Als het gaat om hoeveelheid bieden advertenties de meeste huisvestingsmogelijkheden. Het nadeel is dat er sprake kan zijn van erg veel competitie. Ons advies is gelijk te beginnen met contact zoeken of bellen zodra een afvertentie gepubliceerd is en volhardend te zijn. Veel adverteerders vullen in schema op door het tonen van de van de accommodatie vroeg in de ochtend van publicatie. Als je een antwoordapparaat of voicemail krijgt, laat dan een berichtje achter maar blijf bellen aangezien velen deze niet beantwoorden.

Veel kranten en lokale tijdschriften hebben een sectie voor het aanbieden van huurwoningen. Voor hulp bij het ontcijferen van deze taal vol afkortingen en het Franse systeem voor het tellen van het aantal kamers in een flat, kan onze woordenlijst raadgepleegd worden. Als de advertentie de woorden particulier bevat, moet je direct contact op nemen met de huurbaas (oftewel geen bemiddelingsbureau).

Veel publicaties bieden ook de mogelijkheid voor het plaatsen van een ‘gezocht’-advertentie. Je zou je tijd echter misschien beter ergens anders kunnen besteden aangezien het niet aannemelijk is dat een verhuurder contact met je opneemt. Deze advertenties zijn echter wel handig als je op zoek bent naar een huisgenoot.

De meest gebruikte bronnen zijn:

  • De particulier à particulier . Deze website deelt accommodaties in aan de hand van type en gebied.
  • FUSAC  is een populaire Engelse gratis website ten dienste van de Engelssprekende community in Parijs en omgeving.
  • Le Figaro  is een van de bekendste dagelijkse Franse kranten, die ook een advertentie-gedeelte heeft (de krant heeft een goede reputatie voor haar Frans dus het is ook een goede manier om te oefenen). 
  • Le Bon Coin : Veel eigenaren zetten accommodaties en kamers op deze website, naast andere bruikbare diensten.
  • Er zijn ook veel lokale kranten vol met advertenties. Deze kunnen gevonden worden buiten winkels, bakkers en barren. Ben je ervan bewust dat sommige advertenties geplaatst zijn door makelaarskantoren, maar dit kan je alleen uitvinden door te bellen.
  • Kijk naar mededelingsborden in taalscholen en universiteiten en naar posters op straat of in kleine winkels (épiceries). In Parijs bijvoorbeeld hebben de Amerikaanse Kerken (Eglises Américaines: Boulevard d'Orsay 65 en Avenue George V 23) een groot en veelgebruikte prikborden.

3. Websites: Er zijn veel onroerend goed websites. De meeste zijn vrij om op te zoeken, maar voor enkele moet je betalen om contactinformatie te verkrijgen.

4. Makelaarskantoren (Agences immobilières): Als je moeite hebt met het vinden van een plek of haast hebt, kan je gebruik maken van zo’n bureau.

Een bureau zal gewoonlijk een vergoeding vragen van een maand rente, maar dit kan de moeite zijn als je tijd beperkt is. Voordelen van het huren via een bureau is dat het meestal gemakkelijker en efficiënter is dan wanneer je direct met een verhuurder te maken hebt. Ben niet bang om te onderhandelen voor een betere prijs met een bemiddelaar, vooral als je uitvindt dat de flat al een tijdlang beschikbaar is. Het ergste dat er kan gebeuren is dat ze het afwijzen.

5. Gebruik Just Landed diensten: plaats een gratis mededeling in onze advertentiesectie of maak gebruik van onze huizenzoekmachine.

Afspraken

Maak zo snel mogelijk afspraken! Hoe langer je wacht - al is het maar voor een paar uur - hoe groter de kans dat het appartement al verhuud gaat worden aan iemand anders. Kleed je gepast en ben voorbereid op vragen die de verhuurder kan stellen. Probeer iemand mee te nemen die je kan helpen als je niet erg zeker bent over je Frans. Als buitenlander moet je vaak echter overtuigend zijn.

Natuurlijk moet je geen ‘ja zeggen’ bij het eerste huis dat je ziet. Probeer altijd meerdere plekken te bezoeken om een idee te krijgen van de markt en de prijs die je bereid bent om te betalen. Teken ook niet te snel een contract omdat je bang bent voor competitie zonder dat je er echt zeker van bent. Dit alles gezegd hebbend is het beste advies je kans te krijpen als je een geschikte plek vindt! Als je een dag neemt om te beslissen, zou het kunnen dat je droomhuis zomaar door iemand anders ingenomen wordt.

Vaak garandeert als eerste in een wachtlijst staan niet dat dat je het appartement krijgt, verhuurders zijn vaak kieskeurig. De Franse wet biedt huurders veel bescherming. Dit betekent dat je gedurende de winter (van november t/m midden-maart) niet uit je huis gezet kan worden, zelfs als je je huur niet betaalt. Daarnaast kunnen uitzetprocedures gecompliceerd en langdurend zijn, aangezien huurders het recht hebben in beroep te gaan.

Door de gewoonlijk grote vraag en bescherming van huurders nemen verhuurders vaak hun tijd om een huurder uit te kiezen, om zo het risico op het niet betalen van huur en andere problemen te voorkomen. Soms kan je gevraagd worden een ‘dossier’ over jezelf te tonen en de selectieperiode kan een aantal weken innemen. Navraag over je (persoonlijke) situatie kan een stuk dieper gaan dan in je land van herkomst.

Vaak wordt je nationaliteit, status in Frankrijk, beroep, het soort werkcontract (werknemers in een proeftijd met tijdelijke werkcontracten en freelance beroepen zijn vaak niet welkom), je inkomen (dat ongeveer drie keer zo groot als de huur en vaste lasten moet zijn), informatie over je familie, enz. gevraagd.

Ben voorbereid op deze vragen en ga er vanuit dat je een aantal documenten (en/of kopieën) mee moet brengen, zoals je verblijfsvergunning en paspoort, een recente loonstrook of bewijs van inkomen en je laatste belastingaangifte (vooral als je zelfondernemend bent).

Een goede tip voordat je een appartement kiest is het bezoeken van de buurt gedurende de dag en de nacht om te zien hoe het is, of rond te vragen. Volkomen vredige buurten gedurende de dag kunnen in de nacht veranderen in ondraaglijke gebieden om te wonen als er café’s en barren in de buurt zijn. Aan de andere kant kan een ‘s avonds kalme buurt overdag een nachtmerrie zijn vanwege verkeer of werkzaamheden.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: