Korte-termijn accommodatie

Hotels, hostels en tijdelijke verblijfplaatsen

Korte-termijn accommodatie

Opties voor korte-termijn accommodatie variëren van hotels en (verblijfs)hostels tot Bed & Breakfasts en zelfvoorzienende accommodatie. Dit zijn natuurlijk alleen een tijdelijke oplossingen als je van plan bent langer in Frankrijk te verblijven.

Hotels

In Frankrijk kan je allerlei soorten hotels vinden, van kleine familiehotels tot grote internationale ketens in alle prijscategorieën. Al is vijf-sterren luxe voor de meesten van ons (helaas) buiten bereik, zijn er wel aan aantal 'no-frills' hotelketens in Frankrijk, met prijzen die lopen van €20-45/nacht.

Het nadeel is dat de meeste van deze hotels gevestigd zijn langs hoofdwegen in buitenwijken van steden en/of niet in de beste zones. Je zou kunnen merken dat sommige vestigingen niet makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer, dus bekijk de kaart van tevoren.

Goedkope prijzen betekenen meestal basisvoorzieningen. Je zou er zelfs geen personeel kunnen vinden tijdens je bezoek, doordat inchecken gebeurt met een creditcard via een machine die je een code geeft om de deur van je kamer te openen, en alles zelfbediening is. Kamers variëren van éénpersoonskamers tot driepersoonskamers en zijn simpel en functioneel. Toiletten en badkamers kunnen gedeeld zijn, maar meestal zijn de faciliteiten en kamers schoon en beter dan wat je in een jeugdhostel of goedkoop hotel aan zou kunnen vinden. Voorbeelden van ‘no-frills’ hotels zijn te vinden op websites als www.bonsai-hotel.tm.fr  en www.premiereclasse.fr .

Als locatie belangrijk is, zou je ook low-budget hotels kunnen bekijken die zich net buiten het stadscentrum of dichtbij treinstations bevinden (vanaf €15/nacht). Deze zijn gewoonlijk niet verbonden met een keten en hebben vaak een online boekingssysteen beschikbaar. Kwaliteit varieert vaak, dus bezoek de website voordat je een boeking doet. De beste plek om te kijken is is de Pages Jaunes . Lokale VVV-kantoren hebben vaak websites met uitgebreide informatie (bijvoorbeeld in Parijs: www.parisinfo.com ). Meer toeristische bureau’s (office de tourisme) en andere websites kunnen gevonden worden in onze bedrijvengids.

Jeugdhostels

Jeugdhostels (Auberges de Jeunesse) vormen waarschijnlijk de goedkoopste accomodaties die er te vinden zijn (van €6/nacht oplopend tot €20/nacht in Parijs). Lakens en ontbijt zijn vaak niet inbegrepen en je deelt een slaapzaal met anderen.

Om in sommige hostels te kunnen verblijven, moet je lid zijn van Hostelling International. Er zijn ook mogelijkheden om in een hostel te werken. Meestal is dit werk voor kost en inwoning, en natuurlijk geeft het je de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Voor meer informatie over hostels in Frankrijk zijn de volgende websites bruikbaar:

  • Hostelling International 
  • FUAJ  (Fédération Unie des Auberges de Jeunesse), de Franse versie van Hostelling International
  • LFAJ  (Ligue Française pour les Auberges de Jeunesse)

Bed & Breakfasts en vakantiehuisjes

B&B’s (chambres d'hôte) zijn welbekend in Frankrijk, al komen ze vooral veel voor in landelijke gebieden. Prijzen hangen af van het toeristische seizoen, het gebied en de aantrekkelijkheid en kwaliteit van de accommodatie zelf. (Gemiddeld €40-70/nacht).

Veel accommodaties horen bij Gîtes de France, een organisatie die informatie en ratings verschaft om je te helpen bij het maken van vergelijkingen met betrekking tot prijs-kwaliteit. Er zijn ook allerlei ‘zelfvoorzienende’ accommodaties, van appartementen tot herenhuizen en vila’s. Het meest gewoon zijn (land)huisjes genaamd gîtes.

Daar deze meestal gebruikt worden als vakantie-onderkomen, zijn ze meestal het hele jaar door beschikbaar en kunnen goedkoop zijn buiten het hoofdseizoen (van €150-300/week). Ze zijn echter vaak alleen beschikbaar op toeristische bestemmingen of in landelijke gebieden. Een paar handige websites:

Verblijfs- en apartementhotels

Dit is ook een relatief gemakkelijke optie die gewoonlijk niet met vervelende verrassingen komt. Het is echter vaak duurder dan het huren van een normale flat als je van plan bent langer dan drie maanden in het land te blijven.

In de afgelopen jaren heeft er in Frankrijk veel groei plaatsgevonden in de beschikbaarheid van ‘apartementhotels’. Deze zitten meestal tussen een appartement en een gewoon hotel in. Ze zijn meestal gevestigd in stadscentra en toeristische bestemmingen en bieden accommodatie voor korte tot gemiddelde termijn. Ze omvatten kamers of suites in variërende groottes en bieden vaak schoonmaakservice en voorziening van lakens en handdoeken. Ze zijn vaak comfortabeler dan een hotel bij een verblijf van meerdere werken (zoals bij het zoeken naar een permanente huurwoning of bij het afronden van de aankoop van een woning). Prijzen variëren afhankelijk van het aantal nachten dat je wil verblijven, dus als je van plan bent langer dan een week te blijven is het altijd verstandig om te onderhandelen. Voorbeelden van ketens zijn:

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: