Studentenhuisvesting

Waar te wonen gedurende je studie in Frankrijk

Studentenhuisvesting

Er zijn veel verschillende soorten opties voor studentenhuisvesting in Frankrijk. Sommige worden gesubsidieerd en kunnen erg goedkoop zijn.

Het slechte nieuws is dat studentenonderkomens vaak ‘overaangemeld’ zijn, dus zorg ervoor dat je ruim van tevoren je aanvraag doet (op zijn minst enkele maanden). Vraag je huidige of (toekomstige) universiteit om informatie en hulp bij dit proces.

In de de zomer tijdens de grote vakantie (juli-september) bieden sommige verblijfplaatsen ook kamers te huur aan op korte termijn tegen goede prijzen.

Openbare woningen

Franse universiteiten bieden accommodatie (zowel kamers als studio’s) aan tegen goede prijzen. Deze onderkomens worden Cités-U genoemd en worden beheerd door de CROUS, de regionale versies van CNOUS, de nationale organisatie ten dienste van studenten.

Doordat het verschil tussen vraag en aanbod bijzonder groot is (vooral in Parijs) wordt deze huisvesting vaak gegeven aan de hand van sociale vereisten of is deze gereserveerd voor degenen met een studiebeurs of uitwisselingsstudenten. Je kan meer informatie op de respectievelijke websites van de organisaties:

CNOUS: www.cnous.fr 

CROUS: regio Parijs: www.crous-paris.fr  en www.crous-creteil.fr , Toulouse: www.crous-toulouse.fr , Lyon: www.crous-lyon.fr , Montpellier: www.crous-montpellier.fr , Lille: www.crous-lille.fr .

Een lijst van andere CROUS-bureau’s en contactgegevens kan gevonden worden onderaan de hoofdpagina van de website www.cnous.fr .

Particulier verblijf

Particuliere verblijfsplekken zijn logischerwijs duurder dan accommodatie verschaft door CNOUS, maar bieden vaak toch goede deals. Hier zijn een paar organisaties:

  • Résidences Estudines  biedt mogelijkheden in meer dan dertig Franse steden met gemiddelde prijzen tussen de €450,- and €800,-.
  • ADELE  (Association pour le Développement Économique du Logement Étudiant), de Vereniging voor Economische Ontwikkeling van Studentenhuisvesting, heeft een website met studentenhuisvesting in meer dan 100 Franse steden..
  • CLEF  (Centre de Logement pour Etudiants de France), het centrum voor studentenaccommodatie in Frankrijk, biedt diensten in Grenoble. Huurprijzen liggen tussen de €200 and €300-.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: