Contract

Koopcontracten in Nederland

Contract

Zodra beide partijen een akkoord hebben bereikt over de verkoop van een woning, dan kun je overgaan tot ondertekening van het contract. Dit proces omvat verschillende stappen.

Wanneer je tot een overeenkomst over de prijs en andere voorwaarden komt kun je de koopakte ondertekenen. Deze bevat alle alinea´s van de verkoop en een aantal extra details. Als deze alinea´s niet worden voldaan, dan kan de deal nog steeds worden afgebroken zonder ernstige gevolgen.
Er is een periode van 3 dagen na de ondertekening, waarin de koper de koop kan terugtrekken zonder dat er een boete (zelfs als voorwaardelijke alinea´s in het contract niet van toepassing zijn) betaalt hoeft te worden.

Voorwaardelijke alinea´s

De voorwaardelijke alinea bevat doorgaans informatie over de hypotheek en de structurele taxatie. Indien de koper niet in staat is een ​​hypotheek af te sluiten, dan is het mogelijk dat de verkoop niet doorgaat en de koper hoeft dan geen boete betalen voor de beëindiging van de deal. Als uit de taxatie blijkt dat de renovatiekosten hoog zijn, dan kan de deal ook worden beëindigd.

Koopcontract

Als aan alle voorwaarden zijn voldaan kunnen beide partijen overgaan tot de ondertekening van het werkelijke koopcontract, wat de overdracht van de woning officieel maakt. Dit contract wordt meestal opgesteld door een makelaar of een notaris.

Het contract moet worden ondertekend door de koper, de verkoper en een notaris en mogen niet afwijken van het originele koopcontract.
Om de overdracht af te sluiten gaat de notaris naar het kadaster en het openbare register met een kopie van het contract voor de registratie. Na de registratie is de aankoop voltooid en de woning heeft nu een nieuwe eigenaar.

De notaris is ook verantwoordelijk voor de correcte afwikkeling van de betaling en alle bijkomende kosten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: