Kosten en belastingen

Bijkomende kosten bij de koop van een woning

Kosten en belastingen

Bij het kopen van een woning in Nederland komen er nogal wat kosten en belastingen kijken.

Een deel van de extra kosten die u moet overwegen op uw aankoop van onroerend goed zijn de volgende:

 • Overdrachtsbelasting: 2% van de verkoopprijs van de woning. U betaalt bovendien ook nog eens 2% extra bij de aanschaf van een tuin, schuur of garage. Op alle andere panden (zoals bedrijven etc) betaalt u 6% overdrachtsbelasting.
 • Onroerend goed kosten: Makelaars kunnen 0,5% tot 2% als vergoeding vragen.
 • Notaris: Over deze kosten kunt u onderhandelen, maar meestal betaalt u rond de €1.000 voor een huis van €250.000.
 • Taxatiekosten: Over deze kosten kunt u onderhandelen, maar het gemiddelde is vaak als volgt: tot aan €113.445 betaalt u 0,185%. Tussen de €113.445 en €453.780 betaalt u 0,165%. En boven deze prijs betaalt u 0,150%. Tegenwoordig kunt u zelfs goedkopere tarieven vinden en het is raadzaam om met verschillende makelaars te praten.
 • Landmeter kosten: Deze kunnen variëren tussen de €500 en €1.000 of zelfs meer, afhankelijk van de soort tests dat u wilt laten doen.
 • Afsluitkosten: Meestal 1% van de prijs van de hypotheek.

De notaris is verantwoordelijk voor een goede afwikkeling van de betaling voor de woning en alle bijkomende kosten.

Fiscale gevolgen

De rente die u betaalt over uw hypotheek voor de aankoop of renovatie van een woning is fiscaal aftrekbaar, als deze woning uw verblijfsplaats is. Bepaalde uitgaven, zoals het sluiten van honorarium, notariskosten, taxatiekosten en andere kosten in verband met de hypotheek, zijn ook fiscaal aftrekbaar.

U moet nog wel belastingen over de huurwaarde betalen (eigenwoningforfait) op basis van de WOZ-waarde. Deze verschilt per gemeente.

Als u besluit de woning te verhuren en in uw eigen land te gaan wonen, dan moet u nog belasting betalen als een niet-ingezeten belastingplichtige. Het pand wordt dan belastbaar volgens nieuwe regels; de hypotheekrente kan niet meer worden afgetrokken van de belastingen en u moet een heffing betalen als rendement op de netto waarde van het vastgoed. De huur die u krijgt is belastingvrij, dus zorg ervoor dat de huur gelijk is of meer is dan de rente.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

 • marty, 03 augustus 2012 Beantwoordt

  correctie op netto waarde

  netto waarde is voor alle duidelijkheid, de waarde van het pand min
  de schuld ( hypotheek) die je er op hebt.