Proces van de koop

Een bod doen en het contract tekenen

Proces van de koop

Het proces van de koop in Oostenrijk is heel eenvoudig, maar kan een paar weken duren voordat het is afgerond. Als je een huis koopt voordat je verhuist moet je voldoende tijd van te voren besteden aan de details.

De makelaar is verantwoordelijk voor het vaststellen van het bod waar alle vergoedingen en belastingen in moet zitten. Alle koopdetails zijn beschreven in een zogenoemd Kostenaufstellung die als bijlage bij het officiële bod zit.

Zodra het bod is opgesteld, wordt het gegeven aan de verkoper. Ze krijgen hier een deadline om akkoord te gaan of om het af te wijzen. Als geen actie wordt ondernomen op de afgesproken datum, dan vervalt het bod. Als de verkoper het bod tekent kunnen details niet meer worden gewijzigd.

Tijd om na te denken

Een periode van 10 dagen breekt aan om na te denken voordat er definitief een contract wordt getekend. Volgens de Oostenrijkse wet hebben kopers 10 dagen de tijd om niet akkoord te gaan met de aankoop van een woning, zelfs als voor het bod is getekend.

Zodra deze periode voorbij is moet de koper bewijzen of deze in staat is om een hypotheek te kunnen financieren. Hier wordt door de notaris een contract opgesteld en ondertekend door alle partijen. De koop van het huis is nu rond. Hierna moeten de financiën worden gestuurd naar de verkoper ter bevestiging.

Hoewel dit lijkt op een lang proces gaat de koop van een woning vrij snel, binnen zes weken kan de koop rond zijn.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: