Bellen

Hoe kun je bellen in Oostenrijk

Bellen

Bellen vanuit Oostenrijk naar het buitenland werkt hetzelfde als in elk ander land. Bijna alle landen kunnen direct worden gebeld. Lokale nummers hebben geen standaard nummer nodig.

Als je de telefoon in Oostenrijk opneemt moet je altijd je naam erbij vermelden. Neem dus nooit de telefoon op met ¨Hallo¨ of ¨Ja¨, dit wordt als onbeschoft gezien. Als je op de nummerweergave ziet dat het een vriend(in) is dan kun je gewoon met je voornaam opnemen.

Vaste nummers

Lokale nummers in Oostenrijk bellen kan soms erg verwarrend zijn:

  • Om een lokaal nummer in jouw regio te bellen draai je direct het nummer. Als je binnen Oostenrijk belt dan moet je eerst een ¨0¨ draaien gevolgd door de regiocode (bijvoorbeeld 01 voor Wenen). Regiocodes en telefoonnummer variëren in lengte: voor sommige grote steden heb je maar 2 getallen (Wenen=01), voor andere steden zijn het meestal 4 getallen.
  • Om vanuit het buitenland naar Oostenrijk te bellen moet je naar het internationaal toegangsnummer bellen (meestal 00), hierna draai je de landcode van Oostenrijk gevolgd door de regiocode (bijvoorbeeld 0043-1 voor Wenen).

Om van mobiel naar vast te bellen moet je altijd de regiocode toevoegen. Om van mobiel naar mobiel te bellen moet je het nummer draaien van de provider (0064 voor A1 , 0699 voor ONE, 0650 voor Tele-ring en 0660 voor 3). Dit is makkelijker, omdat iedereen de vollediger nummers geeft.

Belkosten

De telefoniemarkt verandert altijd en het belgedrag is voor iedereen anders, hierdoor kun je moeilijk vaststellen wat de goedkoopste optie is. Bellen binnen het netwerk is het goedkoopst, soms zelfs gratis, maar dit hangt van je contracttype af. Bellen van vast naar vast is altijd goedkoper. Alhoewel er op dit moment verschillende providers zijn, waardoor je goed moet checken welke het goedkoopst is.

Bellen van vast naar mobiel (en andersom) is behoorlijk duur. Er zijn providers die speciale pakketten hebben samengesteld waarbij mobiel bellen is inbegrepen bij een vaste lijn. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er speciale tarieven voor VoIP (Voice over Internet Protocol).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: