Staatsburgerschap

Wat moet je wel en niet doen om een Oostenrijkse nationaliteit te krijgen

Staatsburgerschap

Wanneer je van plan bent een Oostenrijkse nationaliteit aan te vragen, dan heb je ten eerste geduld nodig. De aanvraagprocedure duurt heel erg lang met veel papierwerk en helaas veel kosten. Dit artikel geeft in het kort weer aan welke criteria je moet voldoen.

Over het algemeen moet je tenminste 10 jaar in Oostenrijk wonen om aanspraak te maken op het staatsburgerschap. Zo niet, dan moet je een aanvraag doen wanneer je tenminste 5 jaar bent getrouwd met een inwoner uit Oostenrijk. De belangrijkste criteria voor dit proces zijn:

  • Voldoende kennis van de Duitse taal
  • Verlies van vorige nationaliteit. Alleen bij bepaalde omstandigheden maak je aanspraak op een dubbele nationaliteit
  • Geen lopende strafrechtelijke procedures
  • Geen lopende procedures om je verblijf in Oostenrijk te beëindigen
  • Positieve houding tegenover de Republiek Oostenrijk
  • Geen gevaar voor de wet, orde en veiligheid in Oostenrijk
  • In staat zijn in je onderhoud te voorzien

Zoals je ziet zijn sommige criteria enigszins subjectief. Daarom moet je er rekening mee houden dat je persoonlijke houding tegenover de ambtenaar die jouw zaak in behandeling neemt van groot belang is. Omdat de Oostenrijkse wet toenemend beperkt wordt moet je er rekening mee houden dat jouw aanvraag volledig correct, legaal en binnen de regels wordt ingevuld. Ook wanneer je alles correct uitvoerd is de kans groot dat het meer dan één jaar kan duren voordat je aanvraag wordt goedgekeurd. Daarom raden wij het zeer aan om minstens één jaar voor vertrek contact op te nemen met de autoriteiten in Oostenrijk om voldoende tijd te hebben de papieren in orde te maken.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: