Werkvergunningen

Welke vergunningen heb je nodig en hoe moet je deze aanvragen

Werkvergunningen

De juiste werkvergunning is voor welke baan dan ook in Oostenrijk is van belang. Afhankelijk van je bevoegdheden verschillen de opties voor de arbeidsmarkt en de verblijfsperiode.

De Oostenrijkse authoriteiten hanteren drie type werkvergunningen. Welk type verblijfsvergunning je krijgt hangt af van je persoonlijke situatie, je toekomstige plannen en overige factoren die een invloed kunnen hebben.

  • Beperkte werkvergunning (Beschäftigungsbewilligung voor één jaar)
  • Werkvergunning (Arbeitserlaubnis voor twee jaar)
  • Onbeperkte werkvergunning (Befreiungsschein voor vijf jaar)

De beperkte werkvergunning wordt uitgegeven voor een specifieke baan en werkgever op een specifieke locatie. Wanneer je van baan wisselt of wisselt binnen het bedrijf dan moet je een nieuwe Beschäftigungsbewilligung aanvragen. Als je een jaar hebt gewerkt (met de beperkte vergunning), dan krijg je of een andere beperkte vergunning of je kunt een aanvraag doen voor een echte werkvergunning - Arbeitserlaubnis – deze is geldig voor een specifiek gebied binnen Oostenrijk en geeft je de permissie om van werkgever te wisselen. Na twee jaar kun je de werkvergunning vernieuwen.

Zodra je dit proces hebt doorstaan en voor vijf jaar legaal hebt gewerkt kun je een aanvraag doen voor een onbeperkte werkvergunning - Befreiungsschein. Wanneer je deze ontvangt ben je vrij om welke baan of in welke district te werken in Oostenrijk voor een periode van vijf jaar. Zodra je een werkgever vindt die jouw aanvraag goedkeurt verloopt alles sneller.

Samengevat: Eerst doe je een aanvraag voor een beperkte werkvergunning. Hier ben je verplicht tenminste twee periode (twee jaar ieder) werkzaam te zijn. Hierna, na vijf jaar, krijg je een onbeperkte werkvergunning.

Klinkt dit nou heel ingewikkeld? Ja, het is heel complex en het vergt veel tijd en papierwerk. Zodra je een werkgever vindt die jouw belangen op prijs stelt, dan zal alles net iets makkelijker verlopen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: