Verblijfsvergunningen

Type vergunning en de aanvraagprocedure

Verblijfsvergunningen

Het hangt af van wat je wilt doen en hoe lang je in Oostenrijk wilt verblijven om te kijken welke vergunnignen noodzakelijk zijn. Dit artikel geeft je inzicht in alle benodigde documenten en houd je aan de deadlines.

Zoals visa moeten ook alle aanvragen voor verblijfsvergunningen afgehandeld zijn voor aankomst in Oostenrijk. Het is zeer aan te raden om persoonlijke aanvraagformulieren eigenhandig in te leveren bij de Oostenrijkse ambassade of het consulaat in jouw land. Wanneer je al in Oostenrijk bent met bijvoorbeeld een Klasse C Toeristenvisum dan is het niet toegestaan om andere vergunningen aan te vragen. Het is dus van belang de aanvraag vroeg van te voren in jouw land van herkomst te starten.

Er zijn drie type verblijfsvergunningen:

  • Visum (voor een kort verblijf of bezoek)
  • Werk/studie visum (Aufenthaltserlaubnis: voor werken en studeren, dus geen definitief verblijf)
  • Verblijfsvergunning (Niederlassungsnachweis: voor een definitief verblijf in Oostenrijk

Denk eraan om je verblijfsvergunning voor aankomst aan te vragen. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel voor Amerikaanse inwoners en hoog gekwalificeerde personen. Als je geluk hebt en je behoort tot deze groep, dan kun zeer makkelijk je aanvraag regelen voor Oostenrijk.

De kosten voor een vergunning zijn ongeveer €75 – 130. De werkelijke kosten zijn vaak hoger, omdat je hoogstwaarschijnlijk een advocaat nodig hebt en iemand voor verdere zaken.

Studievisum

Dit type verblijfsvergunning wordt afgegeven wanneer je je inschrijft bij een universiteit of school in Oostenrijk. Het probleem ligt hier niet bij het visum, maar bij de toelating van de school of universiteit. De eisen voor toelating verschillen per universiteit, hangt van de richting of studie die je wilt volgen. Over het algemeen moet je kunnen aantonen dat je dezelfde plek ook kunt bemachtigen in je land van herkomst. Het is verplicht je resultaten elk jaar aan de autoriteiten te melden, voordat je een nieuwe vergunning krjigt. Woonkosten mogen niet volledig worden betaald door inkomen van werk, maar moeten gedeeltelijk worden betaald van genuttigde beurzen. Ook wanneer je een studievisum hebt ben je verplicht een werkvisum te hebben om te kunnen werken. Ook je partner en kinderen kunnen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, dit hangt samen met je studievisum. De beste manier om in aanmerking te komen voor een studievisum is door zo snel mogelijk contact op te nemen met de universiteit in Oostenrijk van je keuze om zo je kansen te vergroten. Daarbij zijn universiteitsmedewerkers vaak zo vriendeljik om je te helpen bij de verzameling van alle documenten.

Je familie meenemen naar Oostenrijk

Zodra je een verblijfsvergunning hebt hebben je partner en kinderen automatisch recht om in Oostenrijk te wonen. Maar door het strikte jaarlijkse immigratie quotum is het helaas niet makkelijk, daarom kan het soms jaren duren voordat je familie wordt herenigd in Oostenrijk. De verblijfsvergunning voor je familie wordt aan jou overhandigd voor een periode van vier jaar. Hierna krijg je familie de kans op een individuele verblijfsvergunning met een werkvergunning.

Hoog gekwalificeerde personen

Zoals in velen landen zullen de kansen tot het krijgen van een vergunning toenemen zodra je hoger onderwijs genuttigd hebt. Wanneer je bent gekwalificeerd voor Schlüsselkraft (hoog gekwalificeerd persoon) dan is de quotum minder strikt, daarbij wordt het proces makkelijker en sneller. Je wordt beschouwd als een hoog gekwalificeerd persoon wanneer je:

  • universitair niveau of een gelijkwaardig niveau hebt;
  • werk speciaal wordt bevonden door een werkgever;
  • werk nieuwe banen crëert;
  • geld investeert in Oostenrijk

Er zijn een aantal uitzonderingen en speciale regels in deze situatie. Uiteindelijk worden je kansen vergroot wanneer je een potentiële werkgever vindt in Oostenrijk die jouw aanvraag steunt.

Speciale leidinggevende

Zoals overal maakt geld alles net wat makkelijker. Als je een inkomen van minimaal € 4,200 per maand verwacht in een leidinggevende positie, dan gaat alles net wat soepeler: hiermee kun je gewoon leven en werken in Oostenrijk zonder enige vergunningen, alleen een brief van het bedrijf is noodzakelijk. Dit geldt ook voor je partner en kinderen. De brief van het bedrijf meenemen naar de grens is natuurlijk geen optie, vraag daarom je toekomstige werkgever contact op te nemen met de lokale autoriteiten om zo de juiste papieren te ontvangen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: