Arbeidsovereenkomsten

Wat je kunt verwachten van een arbeidscontract in Portugal

Arbeidsovereenkomsten

Behalve handje-contantje banen moeten alle soorten banen werken met een contract in Portugal. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er in je contract staat voordat je het ondertekent.

Voordat je een contract ondertekent moet je enig idee hebben over het loon en de werkuren. Je wilt geen contract ondertekenen waarbij je te weinig geld krijgt voor de verantwoordelijkheden die je tot je neemt.

Arbeidsrechten in Portugal

Werkuren: in theorie is het illegaal om meer dan 40 uur per week te werken en meer dan 8 uur per dag. De meeste bedrijven geven contracten van 35 á 40 uur verspreid over een 5 daagse werkweek. Het is niet ongewoon voor sommige Portugese bedrijven om hun werkweek uit te breiden naar zaterdag.

Nationaal minimumloon (Retribuição mínima mensal garantida or RMMG): toen dit artikel geschreven was, was dat €618,33 per maand. Normaliter wordt het minimumloon met 5.6% per jaar.

Gemiddeld loon: het gemiddelde maandelijks salaris in Portugal valt tussen de €700,- en €800,-. Deze bedragen zijn hoog genoeg om vanaf te leven, maar dragen niet bij aan een extravagant levensstijl. Salaris wordt maandelijks betaald door automatisch incasso of een cheque.

Vakanties: elke werknemer heeft recht op minimaal 22 betaalde vakantiedagen per jaar. De dertien feestdagen van het land zitten hier niet bij inbegrepen.

Je werkcontract

Je contract moet in ieder geval overzicht bieden over je belastingschuld en alle sociale zekerheidsuitkeringen die bij je baan komen kijken. Een vast contract loopt zes tot negen maanden. Wees niet verlegen als je iets niet zeker weet en vraag een vertaler naar je contract te kijken!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: