Een baan zoeken in Portugal

Hoe te zoeken en hoe moet je solliciteren

Een baan zoeken in Portugal

Als je op zoek bent naar een baan in Portugal is het handig om meer te weten te komen over de beste manieren om een baan te vinden te weten.

Internet is de makkelijkste manier om een baan te vinden in deze tijd. Er zijn verschillende behulpzame websites waar dagelijks nieuwe banen online gezet worden. Om op een baan te reageren op zo'n website moet je een gratis account aanmaken.

Als je eenmaal aan het zoeken bent kan het handig zijn om je cv te registreren bij een arbeidsbureau zoals Adecco  of Hays . Arbeidsbureau's hebben toegang tot vele vacatures en zij kunnen contact met jou opnemen als zij denken dat jij geschikt bent voor een bepaalde vacature.

Je kunt ook vacatures vinden in de krant. Het Portugese nieuws  is een online krant (in het Engels!) waar ze vele vacatures plaatsen.

Hoe moet je solliciteren in Portugal

Als je eenmaal een vacature hebt gevonden neem dan je tijd met het voorbereiden van je sollicitatie. De meeste bedrijven zien graag een goed geschreven voorblad en een kopie van je cv.

Hier een paar handige tips voor een goede sollicitatiebrief:

Voorblad (Carta de apresentação): Niet langer dan één A4. Je voorblad moet je naam bevatten, je nationaliteit en je contactgegevens.

CV (curriculum): Hier moet je je volledige naam (primeiro nome/sobrenome), geboortedatum (data de nascimento), geboorteplaats  (local de nascimento), nationaliteit (nacionalidade), burgerlijke (estado civil), straat (endereço), adres telefoonnummer en e-mail. Je cv moet ook een foto bevatten die ongeveer zo groot is als degene in je paspoort.

Het is niet ongebruikelijk voor sollicitanten om een cv te hebben die langer is dan één pagina. Desalniettemin moet je proberen je cv niet te lang te maken (maximaal drie a vier paginas). Bij het benoemen van je werkervaring en leerloopbaan is het gebruikelijk om het in omgekeerde volgorde van tijd te benoemen.

Een Portugees interview

Als je sollicitatie succesvol is is het slim om wat tijd te nemen om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Portugese bedrijven hebben soortgelijke interviews als de rest van Europa - punctualiteit en netjes gekleed gaan zijn belangrijke factoren. Het is aan te raden om een kopie van je cv mee te nemen, maar zorg er wel voor dat het netjes en niet gekreukeld aankomt.

Een Portugees interview zal beginnen na een formele handdruk waarbij ieder zijn achternaam zegt zonder voornaam. Spreek de interviewer nooit bij zijn/haar eerste naam aan en zeg in plaats daarvan hun titel en achternaam, tenzij zij zelf anders aangeven.

Na het interview is het slim om een brief naar het bedrijf te schrijven waarin je hen bedankt voor hun tijd. Verwacht geen snel antwoord - de Portugal werkt langzaam.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: