De banenmarkt

Mogelijkheden voor buitenlanders in Portugal

De banenmarkt

Als je erover nadenkt om naar Portugal te verhuizen om je fortuin te vinden, denk er dan nog maar een keertje over na. De mogelijkheden voor werk in Portugal zijn schaars, het percentage van werkloosheid is vrij hoog en de economie is erg traag.

De kansen die migranten hebben bij het zoeken naar een baan in Portugal worden elk jaar minder. Ongeveer 70.000 afgestudeerden maken hun debuut in de Portugese banenmarkt en werkloosheid blijft continu groeien.

Je kansen om een baan in Portugal te vinden vergroot je door Portugees en Engels te kunnen spreken en andere Europese talen geven je een voorsprong op anderen.

De banen sectoren voor buitenlanders

Als je Engels spreekt is het makkelijk om een baan als leraar te vinden. De meeste scholen nemen mensen aan als ze de internationaal erkende TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages) certificaat hebben. Het niveau van Engels waarin wordt lesgegeven is erg hoog en ze hebben het liefst mensen die Engels als hun moedertaal hebben of zeer vloeiend zijn.

Maar als lesgeven niet jouw ding is kun je ook een baan vinden in de toerisme sector of in het onroerend goed. Toerisme en onroerend goed zijn Portugal's grootste bronnen van inkomen. Om een baan te krijgen in deze sectoren is het essentieel om kennis te hebben van andere talen. Wees je ervan bewust dat het moeilijk is om veel te verdienen in een van deze sectoren, aangezien het seizoensafhankelijk is.

Portugal heeft een tekort aan gespecialiseerde werkers in de medicijnen sector, verpleegkunde en informatietechnologie. Als buitenlander zijnde zou het niet moeilijk moeten zijn om een baan als dokter of verpleegster te krijgen, omdat er al een hoog percentage van buitenlanders in die sectoren is. Desalniettemin moet je een training volgen om je kennis aan te passen aan de Portugese gezondheidsvoorschriften. Ook moet je in deze velden zeer goed Portugees spreken. Houd wel in gedachten dat je loon veel minder kan zijn dan bijvoorbeeld in Nederland.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: