Kleuteronderwijs

Vooronderwijs en kleuterscholen in Spanje

Kleuteronderwijs

Spanje kent een lange traditie van kleuteronderwijs gesubsidieerd door de staat en meer dan 90% van de kinderen van 3 tot 5 jaar gaat al naar school tenminste 1 jaar voor het verplichte onderwijs.

De term kleuteronderwijs omvat; “kinderdagverblijf”, “dorpschool” en “kleuterschool”. De publieke en private scholen variëren aanzienlijk met de stad en de regio, vooral ten opzichte van staatsscholen.

Staatskleuteronderwijs is verdeeld in twee cyclussen: de eerste cyclus voor kinderen van 1 tot 3 jaar en de tweede cyclus voor kinderen van 3 tot 6 jaar. In vele gebieden mag men vrijwillig en gratis de lessen bijwonen in publieke scholen.

Gewoonlijk gaan kinderen van 2 tot 6 jaar naar private kleuterscholen, die soms deel uitmaken van een lagere school. Er gelden flexibele uren en ouders kunnen kiezen wanneer hun kinderen naar school gaan; 's morgens, 's middags, de hele dag of enkele dagen in de week. Vele scholen voorzien ook transport. De kosten zijn vrij laag en scholen zijn populair, goed georganiseerd en hebben een meerwaarde.

Vele kinderdagverblijven zijn echter meer kinderdagverblijven dan scholen. Bovendien is het voor de ouders een manier om goedkoop hun kineren te laten begeleiden. De beste voorscholen trachten het kind vertrouwelijk te maken met de sociale omgeving en trachten de basisvaardigheden van medewerking, zelfbewustzijn en groepsactiviteiten bij te brengen. Oefeningen zoals; kunst en handwerk (vb. tekenen, schilderen en keramiek), muziek, dansen, leerrijke spelletjes, motorieke vaardigheden en luistervaardigheden worden aangeleerd. Als voorbereiding op het kleuteronderwijs worden gedurende de laatste jaren in de kinderdagverblijven de beginselen van het lezen, schrijven en rekenen onderwezen. Verder overweegt men om Engels te geven in staatsscholen aan kinderen van 3 tot 4 jaar in Spanje. Ook zijn er groepsreizen voor kinderen die begeleid worden door een leerkracht.

Kinderdagverblijf wordt sterk aanbevolen, vooral wanneer je kinderen later staatsonderwijs zullen volgen. Na 1 of 2 jaar in het kinderdagverblijf zullen kinderen geïntegreerd worden in de lokale gemeenschap en zullen Spaans gekregen hebben als voorbereiding op het basisonderwijs. Onderzoek in vele landen heeft aangetoond dat kinderen benadeeld zijn wanneer zij geen kleuteronderwijs hebben gevolgd.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: