Privéscholen in Spanje

Diploma's, kosten en andere criteria

Privéscholen in Spanje

Er is een wijd aanbod aan privéscholen in Spanje, o.a.; parochiale scholen, tweetalige scholen, internationale scholen en een variëteit aan buitelandse scholen. Ongeveer een derde van de kinderen in Spanje worden onderwezen in privéscholen. De meeste privéscholen zijn co-onderwijzend, Katholiek, alhoewel een aantal scholen wekelijkse of interne leerlingen nemen.

De keuze van buitelandse scholen hangt af van waar je leeft in Spanje. Er is een groot aanbod aan Engelstalige scholen (behalve voor kinderen van 3 tot 8 jaar) in Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca, Tenerife en aan de costas: Bijvoorbeeld zijn er scholen in Alicante, Barcelona, Cadiz, Fuengirola, Ibiza, Lanzarote, Las Palmas, Madrid, Menorca, Palma de Mallorca, Marbella, Tenerife, Torremolinos en Valencia. In andere steden en gebieden is er misschien maar 1 Engelstalige school in Spanje. Onder de Spaanse wet moeten alle buitenlandse scholen goedgekeurd worden door de Spaanse ambassade. Net zoals staatsscholen zijn de meeste privéscholen actief gedurende 5 dagen, maandag tot vrijdag.

Onderwijsniveaus

Privéscholen onderwijzen a.d.h.v. een syllabus zoals; the British GCSE and A Level examinations, the American High School Diploma and college entrance examinations (e.g. ACT, SAT, achievement tests and AP exams), the International Baccalaureate (IB) and the Spanish bachillerato. De meerderheid van de Spaanse privéscholen, die volledig in het Spaans onderwijzen worden ook gesubsidieerd en volgen een geheel tweetalig leerplan. Zij zijn verplicht om enkel en alleen Spaanse leerlingen te aanvaarden en hen het Spaanse leerplan te onderwijzen zowel in het lageronderwijs als in het middelbaaronderwijs en in de Baccalaureaatsopleiding.

Kinderen krijgen de kans om tweetalig te worden en kunnen kiezen tussen een Spaanse- en Engelse universiteit. Om subsidies te kunnen krijgen en om Spaanse leerlingen te aanvaarden 25% van de leerlingen van een school moet Spaans zijn en tenminste 20% in elke klas. Als andere voorwaarde om subsidies te bekomen worden Spaanse leerlingen onderworpen aan controle door de Spaanse regering. Vele internationale privéscholen bevatten een mix van Spaanse en buitenlandse studenten, vb. één derde is Amerikaans of Brits, één derde is Spaans en één derde bestaat uit andere nationaliteiten, hoewel ze Amerikaans of Brits worden genoemd.

Kosten voor privéscholen

De kosten voor privéonderwijs variëren aanzienlijk overeenkomstig de kwaliteit, de reputatie en de ligging van de school. In vergelijking met privéscholen in het Noorden van Europa en Noord-Amerika zijn ze aanzienlijk in het algemeen laag. Niettemin horen scholen in Madrid en Barcelona bij de duurste. Er wordt het meest gespendeerd aan registratie, boeken, materiaal, wasgoed, verzekering, extra activiteiten, excursies, maaltijden en transport. (de meeste privéscholen hebben een busdienst) Ook zijn de meeste privéscholen aangesloten bij de verzekering die de accidenten dekt in het school en gedurende activiteiten die gesponsord worden door het school. Sommige scholen kennen studiebeurzen toe aan ouders met een laag inkomen.

Buitelandse- en internationale privéscholen hebben een minder streng leerplan dan in de Spaanse staatsscholen. Zij voorzien in een meer gevarieerde en internationale aanpak m.b.t. sport, cultuur en kunst, en een bredere keuze in vakken. Vele voorzien ook Engelse zomercursussen dat academische lessen combineert met sport, kunst en ambacht, en andere extra activiteiten. Het belangrijkste doelstelling is de ontwikkeling van een kind als een individuele persoon en de aanmoediging van zijn talenten i.p.v. het klassieke lesgeven. Door kleine groepen is het mogelijk om iedere leerling beter en individueel te begeleiden.

De resultaten zijn van zelfsprekend en bijna 100% van de studenten van het privé-secundaironderwijs stromen door naar de universiteit. Aan de andere kant is er het risico dat kinderen terecht kunnen komen in culturele getto's en ongeletterd worden. Hoewel dat het bijwonen van privélessen gunstig kan zijn uit een academisch standpunt, kan de integratie zeer streng beperkt worden.

Het is echter aan te raden om op voorhand een verzoek te doen aan privéscholen aangezien er vele internationale scholen wachtlijsten hebben. Er wordt je gebruikelijk gevraagd om een school rapport, examenresultaten en andere dossiers op te sturen. Zorg er allesinds voor dat je de terugtredingsvoorwaarden begrijpt in het school contract vooraleer je je kind inschrijft.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: