Nationale Gezondheidsdienst

Openbare gezondheidszorg in het VK

Nationale Gezondheidsdienst

De Nationale Gezondheidsdienst (NHS) in Brittannië staat in voor de medische zorg. De diensten die zij verschaffen zijn de volgende: ziekenhuizen, huisartsen, specialisten, tandartsen, apothekers, opticiens en ambulancediensten.

Niet alle diensten die zij voorzien zijn gratis. Patiënten betalen vaste kosten voor voorschriften, oogtesten, brillen en tandheelkundige verzorging, tenzij er vrijstellingen zijn. Hospitalisatie, ambulancediensten en medische consultaties zijn gratis.

NHS was de eerst overheidsorganisatie in de wereld dat gratis universele medische zorg verschaft. Tot op heden is het een bedrijf met grote structurele problemen. De wachtlijsten voor behandelingen en zelfs dringende operaties groeien steeds en het niveau van de behandelingen is gedaald in sommige ziekenhuizen. Vele Britten met een hoger inkomen nemen hun toevlucht tot de private gezondheidsverzekering en er is een groeiend aantal werkgevers die private dekking verschaffen aan hun werknemers.

Wie heeft er recht op behandelingen van NHS?

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste groepen die gratis of gesubsidieerde medische hulp krijgen van de NHS:

  • Diegenen die recht hebben op residentie in Brittannië en die er momenteel wonen (uitgezonderd Britse burgers die in het buitenland wonen)
  • Iedereen die het voorafgaande jaar in het VK gewoond heeft
  • EU-burgers
  • Studenten (bij cursussen van meer dan zes maanden)
  • Iedereen met een Britse werkvergunning

Burgers van landen met een wederkerige gezondheidsovereenkomst met Brittannië hebben ook recht op behandeling van de NHS, hoewel de vrijstellingen gewoonlijk beperkt zijn tot behandelingen in noodgevallen. De landen met wederkerige overeenkomsten omvatten: EER-landen, Anguilla, Australië, Barbados, Britse Maagdeneilanden, Bulgarije, Kanaaleilanden, Falklandeilanden, Gibraltar, Montserrat, Nieuw-Zeeland, Roemenië, Rusland, Sint-Helena, Zwitserland, Turkije en de Caicoseilanden.

Verzekering

Als je geen recht hebt op gratis behandeling van de NHS, is het sterk aangeraden om een medische verzekering te nemen. Deze dekt jou tegen behandelingen in noodgevallen, die heel duur kunnen zijn.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: