Contracten

Belangrijke aspecten bij het tekenen van een huurovereenkomst

Contracten

Standaard huurcontracten zijn er om zowel jouw belangen te beschermen als die van de huurbaas. Aangezien het gewoonlijk de huurbaas is die het contract verschaft, is het belangrijk dat je alle implicaties begrijpt.

Op de onderstaande aspecten moet je letten:

Duur van de overeenkomst: De meeste contracten duren 12 maanden. Gedurende deze periode kan de huurbaas de huurprijs niet verhogen. Het is eveneens belangrijk om de opzegtermijnen te respecteren die zowel jij als je huurbaas moeten geven om het contract te beeïndigen.

Verantwoordelijkheid voor rekeningen: Sommige voorzieningen zijn inbegrepen in de huurprijs (vb. water), terwijl je voor andere zelf in staat voor de betaling (vb. gas, elektriciteit).

Verbeuring: Als je geacht wordt dat je zelf het contract hebt verbroken, kan men je uit de woning zetten.

Waarborg: Bij bijna alle huurovereenkomsten zal de huurbaas je vragen om een waarborg te betalen (gewoonlijk de huur van een maand). Deze waarborg dient om de door jou veroorzaakte schade te dekken en enige schulden dat je nog moet terugbetalen aan het einde van de huur.

Het is aangeraden om de huurbaas te vragen om de eigendom te controleren en een inventaris op te maken samen met jou op de eerste dag van de huur. Zo vermindert de kans dat je moet betalen voor schade die niet door jou werd veroorzaakt.

Waar je wettelijke hulp/advies kan krijgen: Als je niet zeker bent over de voorwaarden van het contract kan je maar beter wettelijke bijstand zoeken. Één van de beste gratis bronnen zijn het Citizins Advice Bureaux (CAB). Deze dienst biedt vertrouwelijk en onafhankelijk advies onder vier ogen of via de telefoon. Voor meer informatie kan je deze website  raadplegen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: