Apotheken

Tips voor het kopen van medicijnen

Apotheken

Je kunt medicijnen kopen bij je locale apotheek – je kunt deze herkennen aan het groene kruis op een witte achtergrond.

Je dient apotheken niet te verwarren met drogisterijen ( Drogerie) waar je alleen hoestdrankjes e.d. kunt krijgen, in ieder geval geen medicijnen op recept.

Voor noodgevallen is er altijd minimaal één apotheek in elke buurt dag en nacht open. Lees ons hoofdstuk over noodgevallen voor meer informatie.

Er zijn twee soorten medicijnen: verkrijgbare medicijnen, en medicijnen op recept. Je kunt alleen medicijnen op recept krijgen, indien je ook daadwerkelijk een recept ( Rezept) van je huisarts hebt.

Betaling en vergoeding

Bijna een derde van alle medicijnen die goedgekeurd zijn voor verkoop, zijn alleen op recept verkrijgbaar. De kosten voor de aanschaf van deze medicijnen worden vergoed door de verplichte basisverzekering, echter, je krijgt maar 90% van de kosten vergoed. Medicijnen die niet op de lijst van receptmedicijnen staan, krijg je niet vergoed, tenzij je een aanvullende verzekering hebt.

Hoe je voor je medicijnen betaalt hangt af van je verzekeringsmaatschappij. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven je een verzekeringskaart welke je bij de apotheek kunt aantonen. De apotheek stuurt de rekening dan direct naar de verzekeringsmaatschappij, welke jouw een rekening zal sturen voor 10% van het uitgegeven bedrag. Sommige verzekeringsmaatschappijen (meestal de goedkopere) verplichten je het zelf te betalen, waarna je een vergoeding krijgt nadat je hen de rekening toegestuurd hebt. 

Medicijnen die niet zijn voorgeschreven worden niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Het verstandig om een voorraad paracetamol, aspirine, e.d. mee te nemen, omdat de medicijnen in Zwitserland erg duur zijn vergeleken met andere Europese landen. Lijd je aan een chronische aandoening, zoals hooikoorts, astma of migraine, neem dan ook een grote voorraad medicijnen mee naar Zwitserland.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: