Introductie

Dokters, tandartsen en ziekenhuizen

Introductie

Het Zwitserse systeem voor gezondheidszorg staat bekend als één van de beste ter wereld. Er is een uitgebreid netwerk van ziekenhuizen en dokters, wachtlijsten voor behandelingen bestaan bijna niet, en medische faciliteiten hebben de nieuwste technologie. Echter, zoals met bijna alles in Zwitserland, komt het prijskaartje overeen met de kwaliteit!

De poliklinische gezondheidszorg wordt meestal gedaan door privé huisartsen en door de poliklinische afdelingen van ziekenhuizen of privé klinieken. Normaal gesproken hebben patiënten de vrijheid om hun eigen arts te kiezen, en genieten ook ongelimiteerde directe toegang tot specialisten.

Dokters

Je kun een dokter ( Arzt/médicin) vinden in de Gouden Gids. Huisartsen kun je vinden in de rubriek Allgemeine Medizin of médicin général. Je kunt ook kijken op www.doktor.ch . Heb je een dokter nodig die jouw moedertaal spreekt (Nederlands bijvoorbeeld), dan kun je een lijst van dokters krijgen bij de Ambassade of het consulaat van jouw land.

Kantons en gemeentes bieden een schoolarts-dienstverlening welke regelmatig onderzoek uitvoert, zorg verleent, inentingen doet, etc. op scholen.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen ( Krankenhaus, Spital/hôpital) kun je herkennen aan de witte "H" op een blauwe achtergrond, en je kunt ze vinden in de Gouden Gids in de rubriek Spitäler of hôpitaux. Behalve bij noodgevallen, dien je voor alle andere bezoeken aan het ziekenhuis éérst door een huisarts doorverwezen te worden. Normaal gesproken dien je naar het ziekenhuis te gaan in het kanton waar je woonachtig bent.

De rechten die je in het ziekenhuis hebt, zijn afhankelijk van het soort ziektekostenverzekering dat je hebt. Je wordt of in een zaal met twee tot vier bedden geplaatst (standaard verzekering), of in een tweepersoonskamer met slechts twee bedden (half privé) of in een kamer met slechts één bed (privé). Een standaard ziektekostenverzekering geeft je niet het recht om jouw dokter te kiezen, dit is belangrijk, omdat een aangewezen dokter misschien niet in jouw moedertaal kan communiceren.

Ziekenhuizen zijn duur in Zwitserland! Alle ziekenhuisrekeningen dienen betaald te worden, door jouw, of jouw verzekeringsmaatschappij. Gratis behandeling bestaat niet in Zwitserland (zelfs niet in noodgevallen). Als de beslissing om wel of niet naar het ziekenhuis te gaan aan jou ligt, kun je beter éérst contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.

Na een bezoek aan de huisarts of een ziekenhuis, zul je een rekening ontvangen. Betaal deze op tijd (normaal gesproken binnen 30 dagen). Daarna stuur je een kopie van de rekening naar de verzekeringsmaatschappij, welke het gedekte percentage naar jou terug zullen storten. Ben je geen inwoner van Zwitserland, en niet goed verzekerd tegen ziektekosten, dan kan het ziekenhuis een borg van CHF 2000 tot 10,000 eisen voordat je opgenomen wordt.

Tandheelkunde

Tandheelkunde wordt grotendeels verzorgd door privé en openbare tandartspraktijken. Tandheelkundige verzorging is in Zwitserland heel erg duur, dus zorg dat je jouw gebit laat nakijken en/of behandelen vóórdat je naar Zwitserland vertrekt. Tandheelkunde is niet gedekt door de basis gezondheidszorgverzekering. Blijf je lang in Zwitserland, neem dan een aanvullende ziektekostenverzekering waarin de tandheelkunde wel gedekt wordt.

Medische zorg

De medische zorg aan huis ( Spitex) is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Binnen bepaalde grenzen dekt de basis ziektekostenverzekering een gedeelte van de thuiszorg. Het aanbod van deze zorg wordt geregeld door de communes, welke deze taak vaak overdragen aan privé organisaties.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: