Kaarten

EC kaarten, Creditcards & geldautomaten

Kaarten

Wanneer je geld op wilt nemen, of in een winkel iets wilt betalen, heb je een EC kaart of een Creditcard nodig. Omdat de transactiekosten van de verschillende banken variëren is het aan te raden je van tevoren goed te laten informeren.

EC kaarten

Bij het openen van een betaalrekening komt meestal een EC (EuroCheque) kaart en een Pincode van vier cijfers. Met deze kaart kan je bij de meeste Europese en Duitse pinautomaten geld opnemen. Alle geldopnames die je bij de pinautomaten van je eigen bank pleegt zijn vrij van transactiekosten, de opnames bij andere banken kosten vaak 1% van het gepinde bedrag, dit wordt wel altijd aangegeven op het scherm voor de transactie plaatsvindt.

Transactiekosten in het buitenland kunnen vaak oplopen tot 2,5% per transactie, vraag hiernaar wanneer je een rekening afsluit.

Om verwarring te voorkomen: een EC kaart is iets anders dan een Eurocard. De Eurocard is een creditcard die wordt vrijgegeven door het Mastercard systeem, welke wereldwijd bankieren mogelijk maakt.

Met de EC kaart is het mogelijk om te betalen en geld op te nemen bij alle pin- en geldautomaten waar het EC of Maestro teken op staat aangegeven in sommige landen op vertoon van legitimatie, in Duitsland altijd met gebruik van een pincode.

Het is mogelijk om een bankafschrift uit te draaien vanaf geldautomaten van je eigen bank met het gebruik van je EC kaart. Hierop vind je alle inkomende (gemarkeerd met een “H” van Haben) en uitgaande (gemarkeerd met een “S” van Soll) transacties.

Wanneer je een kaart uit je eigen land wilt gebruiken in Duitsland, informeer dan bij de bank of dit mogelijk is. De meeste Europese banken zijn wel aangesloten bij het EC systeem, wat pinnen vrijwel overal mogelijk maakt. Informeer ook of er transactiekosten aan verbonden zitten om in Duitsland te kunnen pinnen.

Onthoud goed dat de Pincode geheim is en dat hij nooit vrijgegeven mag worden, ook niet opgeschreven. Wanneer je de kaart verlies, informeer dan direct de bank, wanneer gestolen kan in sommige landen zonder pincode binnen enkele minuten geld opgenomen worden.

Creditcards

De meest gebruikelijke creditcards zijn de Eurocard/Mastercard en Visa kaarten maar, creditcards worden niet overal geaccepteerd. Meestal kan je zien of ze worden geaccepteerd door te kijken naar de stickers bij de voordeur van winkels. Wanneer je een pincode bij je kaart gekregen hebt, kan je er ook bij de geldautomaten geld mee opnemen, soms wel tegen extra transactiekosten.

De meeste creditcards worden betaald op jaarbasis, de bedragen verschillen per bank of Sparkasse (spaarbank). Sommige banken verstrekken niet direct creditcards aan nieuwe immigranten. Informeer eerst of je huidige bank ook een filiaal in Duitsland heeft.

Voor het verkrijgen van de creditcard zal je een afschrift van een rekening moeten laten zien van de rekening die aan de kaart gekoppelt gaat worden. Hiervandaan worden de maandelijkse betalingen afgeschreven.

Geldkarte – chipknip

De Geldkarte is een soort van elektronische portemonnee waar je vanaf speciale oplaadpunten een maximumbedrag van €500 erop kan zetten. Zo bespaar je jezelf de moeite van muntjes uittellen in de winkel. Weinig populariteit van deze Geldkarte heeft ervoor gezorgd dat je hem op niet veel plaatsen kan gebruiken.

Eurocheques

Sinds de omschakeling naar de Euro zijn Eurocheques niet meer geldig en zijn banken niet meer verplicht om ze aan te nemen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: