Verzekering

Het aanschaffen van een WA verzekering

Verzekering

Naast de verplichte aftrek voor sociale lasten op het loon zijn er ook een aantal manieren om jezelf voor Wettelijke Aansprakelijkheid te verzekeren.

Advies over alle soorten verzekeringen kun je vinden bij de verzekeraars of kleinere Versicherungsberater (verzekeringsadviseur). Wees ervan bewust dat deze vaak voor hun verkochte verzekeringspakketten een commissie ontvangen, dus het kan een eenzijdig advies zijn. Voor een onafhankelijk advies, kan je terecht bij een aanbieder van alle verzekeringen. Sommige banken leveren ook verzekeringspakketten als onderdeel van hun klantenservice.

Haftpflichtversicherung – Persoonlijke aansprakelijkheid

Deze verzekering beschermd de drager tegen de kosten verbonden aan schadeclaims van derden gaande over ongelukken welke niet intentioneel zijn veroorzaakt. Wanneer de schade wel duidelijk opzettelijk is veroorzaakt, kan een deel of de gehele verzekeringsuitkering komen te vervallen. In Duitsland kan iedereen aansprakelijk worden gesteld voor aan derden toegedane schade en het wordt altijd aangeraden om een (familiaire) Haftpflichtversicherung af te sluiten voor de gehele verblijfsperiode. Let op dat ouders altijd aansprakelijk zijn voor hun kinderen. De standaard verzekeringspakketten zijn vaak niet duur en de condities verschillen weinig tussen de verschillende aanbieders. 

Rechtsschutzversicherung – rechtsbijstandsverzekering

In geval van de benodigdheid tot legale hulp, worden de kosten van bijvoorbeeld een advocaat vergoedt. Er zijn verschillende pakketten verkrijgbaar voor een aantal verschillende scenario´s welke in de categorieën zoals uitzetting, auto´s etc. vallen. Het beste is om je hier van te voren over te laten inlichten vanwege de veelzijdigheid van het onderwerp.

Hausratsversicherung – Inboedelverzekering

Wanneer je een Hausratsversicherung hebt, krijg je een deel van de waarde van de inboedel terug na vandalisme, inbraak, stormen, brand etc. Er wordt een schatting gemaakt van de huidige waarde welke uitgekeerd wordt. Wanneer er een aantal dure bezittingen in het huis liggen, kan het aan te raden zijn om een extra verzekering af te sluiten.

Lebensversicherung – levensverzekering.

De meeste mensen in Duitsland hebben een levensverzekering, welke een bedrag uitbetaald aan de familie en/of nabestaanden wanneer de verzekerde overlijd. Ook is een optie het afsluiten van een Kapital-Lebensversicherung, waarbij voor een bepaald aantal jaren een bedrag wordt betaald dat aan het eind van de afgesproken termijn wordt uitbetaald. Wanneer de verzekerde binnen deze termijn sterft, wordt het geld eveneens aan de nabestaanden uitgekeerd.

Deze vorm van verzekeren wordt vaak gezien als een extra op de pensioensuitkering, de betalingen zijn vaak van de belasting aftrekbaar.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: