Een rekening openen

Wat heb je nodig en waar moet je op letten

Een rekening openen

Het openen van een bankrekening wijst zichzelf. In de meeste gevallen moet je een legaal document laten zien welke aantoont dat je daadwerkelijk woonachtig bent in Duitsland, samen met je identificatie bewijs.

Het is aan te raden je eerst te registreren bij het Einwohnermeldeamt voordat je een rekening gaat openen. Zie het gedeelte over verblijfsregistratie voor alle informatie hierover.

Girokonto - Betaalrekeningen

de meest gebruikelijke manier van bankieren is via een Girokonto of betaalrekening. De gebruikelijke transacties verlopen allemaal via deze soort van service, zoals het betalen en ontvangen van bedragen. Hieronder vind je een volledige lijst van de functies die een Girokonto in de meeste gevallen biedt:

 • Geld opnemen met het gebruik van een EC kaart (informatie vind je op de pagina over kaarten ). Bij deze transacties komen geen extra kosten kijken wanneer je geld opneemt bij je eigen bank, wel kan er soms tot enkele Euro´s extra aan transactiekosten worden berekend wanneer je bij een “vreemde” bank pint;
 • Geld overschrijven en rekeningen betalen door het gebruik van internetbankieren of een overschrijfformulier;
 • Vast periodieke overschrijvingen (niet variërende bedragen, zoals de huur) kunnen automatisch worden overgeschreven;
 • Automatische incasso´s (zoals een maandelijks variërende telefoonrekening) kunnen ook worden aangegeven om automatisch te worden betaald;
 • Je kan vaak een keuze maken van welke services je gebruik wilt gaan maken, zoals van internetbankieren, creditcard, aandeleninformatie, etc. de prijs van het pakket zal dan variëren naarmate van verschillende services gebruik wordt gemaakt;
 • Studenten kunnen vaak kortingen krijgen, een zogenaamde Kontoführungsgebühren.

Voordat je voor een bank kiest, verzeker jezelf dat de volgende vragen zijn beantwoord:

 • Kan ik direct geld opnemen bij de geldautomaten?
 • Waar kost het extra om geld op te nemen?
 • Zitten er ook eventuele kosten aan overschrijvingen verbonden?
 • Kan ik vaste periodieke overschrijvingen en automatische incasso´s maken?
 • Kan ik ook een Creditcard aanvragen en hoe lang duurt dit?
 • Kan ik ook rood staan / gebruik maken van een Dispositionskredit?

Het gebruiken van een Dispositionskredit staat je toe om, tot een bepaalde limiet (meestal berekend op je maandelijkse inkomen), geld van de bank te lenen. Let wel op dat de rentepercentages hoog zullen zijn, waardoor je gemotiveerd behoort te worden het alleen in noodsituaties te gebruiken.

Je rekening zal de eerste maanden in de gaten worden ter controle of er met regelmaat ook geld op gestort wordt. De Duitse banken zijn erg conservatief wanneer het aankomt op het verstrekken van creditcards. Wanneer je op korte termijn krediet nodig hebt, kan je beter naar een filiaal van een Amerikaanse bank gaan, zoals Citibank of MBNA.

Sparbuch – spaarrekeningen

Wanneer je geld opzij wilt zetten, is een spaarrekening een goed idee omdat je hiermee een hogere rente verkrijgt. Bij de meeste banken krijg je een Sparbuch waarmee je geld kan storten op de spaarrekening. Met de normale versie van het Sparbuch kan je zonder van te voren melding te geven toch €2000/maand opnemen.

Wanneer je veel reist, is het een goede optie om de services van de Postbank te gaan vergelijken met andere banken. De postbank biedt aan om met een Postsparbuch vanuit meerdere landen geld op te nemen zonder verdere transactiekosten.

De services van een spaarrekening zijn niet te vergelijken met die van een betaalrekening, wanneer je bijvoorbeeld vaste periodieke overschrijvingen en automatische incasso´s wilt maken, zal je over een betaalrekening moeten beschikken.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: