Inleiding

Bellen, landnummers en gidsen

Inleiding

Gebruik van de telefoon zou in Frankrijk iets anders kunnen werken dat wat je gewend bent in je eigen land. Onze gids zal je informatie geven over bellen zonder teveel geld te betalen.

Openbare telefooncellen: het netwerk van openbare telefooncellen is wijdverbreid in Frankrijk, al is het verminderd aangezien de meeste mensen mobiele telefoons gebruiken. Bijna alle openbare ‘belhokjes’ acceoteren alleen telefoonkaarten en geen munten. Je kan een kaart op veel plekken kopen, zoals in kranten- en tabakswinkeltjes, wisselkantoren, postkantoren, etc.

In veel telefooncellen kan je een credit card (zoals Visa of MasterCard) gebruiken. Dit is vaak duurder dan het gebruik van een gewone telefoonkaart maar is handig voor een snel gesprek. Meestal kan je teruggebeld worden op het nummer dat te zien is.

Andere openbaar toegankelijke telefoons zijn te vinden in veel bars, restaurants en hotels. Soms is er een toeslag op het normale tarief zodat het duurder is om te bellen, maar vaak wordt er gebruik gemaakt van munten. Er zijn ook veel kleine winkeltjes waar je kan bellen en daarna kan betalen. Vaak zijn de tarieven voordelig, vooral voor internationale gesprekken.

Eigen vaste lijn: de vaste lijn wordt verstrekt door Orange - dit betekent echter niet dat je via Orange moet bellen. Er zijn verschillende telecom bedrijven die (gecombineerde) telefoon-, internet- en tv-diensten aanbieden. De prijzen variëren afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Bellen binnen Frankrijk

Alle Franse telefoonnummers bestaan uit tien cijfers en beginnen met ‘0’. Hieronder een lijst van voorvoegsels en waar ze voor staan:

 • 01: vaste lijn, voor Parijs en omgeving
 • 02: vaste lijn, voor Noord-West Frankrijk
 • 03: vaste lijn, voor Noord-Oost Frankrijk
 • 04: vaste lijn, voor Zuid-Oost Frankrijk
 • 05: vaste lijn, voor Zuid-West Frankrijk
 • 06 en 07: mobiele nummers
 • 08: speciale nummers die gebruikt worden door bedrijven, sommige nummers zijn gratis om te bellen maar voor veel nummers zijn de tarieven juist hoger

Internationale gesprekken  

Voor het bellen naar het buitenland toets je:

'00' + landcode + het betreffende nummer.

Voor het bellen naar Frankrijk: Frankrijk’s landcode is +33, wat altijd opgevolgd wordt door een gebiedscode  afhankelijk van de stad waar je naartoe belt.

Bellen vanuit Frankrijk naar een ander land: Kosten voor internationale gesprekken kunnen hoog zijn in Frankrijk, dus het is het waard de verschillende opties na te gaan. De goedkoopste oplossing is internationale prepaidkaarten te gebruiken met je eigen vaste telefoon. In onze gids over internationale prepaid SIM-kaarten kan je meer informatie hierover vinden.

Telefoongidsen

Als je op zoek bent naar een nummer kan je gebruik maken van een van de volgende online gidsen (annuaires):

 • Pages Jaunes  (gele pagina’s): voor administratieve, zakelijke en professionele contactgegevens zoals telefoonnummers, adresgegevens, bereikbaarheid en bijbehorende website en e-mail.
 • Pages Blanches  (witte pagina’s) voor privénummers en adressen.
 • Pages Pro  (professionele pagina’s): gewijd aan bedrijven met meer gedetailleerde informatie (omzet, aantal werknemers, registratienummer, enz.) en geavanceerde zoekfuncties.
 • Europages : een Europese bedrijvengids die actief is in vele landen en beschikbaar is in 26 talen.
 • Kompass : een duidelijke online database van bedrijven zowel in Frankrijk in als in het buitenland met uitgebreide zoekfuncties, zoals zoeken op product en op diensten (produits et services), bedrijfsnaam (raison sociale), merknaam (marques) en personen binnen debedrijfsleidig (dirigeants); sommige informatie is alleen beschikbaar als je ingeschreven bent.  

Noodnummers

Het algemene alaramnummer is 112. Bel voor specifieke diensten:

 • SAMU (ambulance): 15
 • Brandweer: 18
 • Politie: 17

Deze nummers zijn gratis om te bellen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: