Mobiel bellen

Hoe je de juiste bundel voor je mobiele telefoon kiest

Mobiel bellen

Als je een mobiele telefoon gaat gebruiken in Frankrijk is de meest voor de hand liggende vraag welk bedrijf de beste deals heeft. Het aanbod kan soms complex of lastig te vergelijken zijn. Er zijn echter een paar algemene punten om in aanmerking te nemen voor het kiezen van de juiste aanbieding.

Dekking: Alle providers hebben ongeveer hetzelfde dekkingsniveau. Alleen als je in een afgelegen plek gaat wonen of je telefoon regelmatig gebruikt wanneer je door het platteland reist, zou dit verschil kunnen maken. Vraag de lokale bevolking of bekijk dit bij de providers. Meer informatie over de dekking in jouw gebied (Frans: couverture of réseaux) is te vinden op de websites van de operators of op deze website .

Telefoons: De prijzen van een nieuwe telefoon hangen af van de retailer en de provider. Elke provider heeft zijn eigen (online) verkooppunten en winkels, maar prijzen zijn vaak beter bij andere winkels (grote winkelketens als Carrefour of Auchan hebben vaak goede deals). Er zijn ook gespecialiseerde winkels en ketens die telefoons verkopen:

Kosten, tarieven en verschillende diensten: Het kan lastig zijn om te begrijpen hoe de prijzen van de verschillende providers tot stand gekomen zijn. Elke operator heeft meerdere meerdere verschillende opties. Abonnementen zijn complex en soms zo gemaakt om te verwarren, wat directe vergelijking lastig maakt.

Vraag jezelf bij het overwegen van de verschillende opties af:

 • Hoeveel je je telefoon moet gebruiken: hoe lang je belt, hoeveel berichtjes en hoeveel (internet)data je wilt gebruiken. De kosten hangen af van het type contract en de provider. Als je je mobiel weinig gebruikt maar wel makkelijk bereikbaar wilt zijn is prepaid bellen waarschijnlijk de beste oplossing. Als je veel moet bellen is een abonnement goedkoper wanneer een jaar in Frankrijk verblijft.
 • Waar je naartoe belt: Sommige operator hebben verschillende prijzen afhankelijk van of je naar een andere mobiele telefoon of een vaste lijn belt. Tegenwoordig hanteren veel bedrijven echter dezelfde tarieven voor beide.
 • Of je veel korte gesprekken hebt (korter dan een minuut): Soms wordt een hele minuut in rekening gebracht (als verbindingskosten), terwijl sommige gesprekken gelijk vanaf het begin per seconde verrekend worden.
 • Of je je telefoon veel buiten Frankrijk gebruikt: de kosten voor bellen in het buitenland zijn niet standaard, dus kijk als je veel op reis gaat naar (data)roaming en bel-tarieven.

Als je niet zeker bent van je zaak kan je altijd naar een speciale telefoonverkoopzaak gaan en vragen stellen. Het personeel kan sneller uitvinden wat het makkelijkst voor je is - ze zullen natuurlijk ook graag willen verkopen, dus ben niet bang te zeggen dat je er over zult denken. Er zijn ook een aantal websites die verschillende abonnementen en opties vergelijken, zoals www.edcom.fr .

Prepaid of abonnement?

Net als in andere Europese landen kan je op twee manieren betalen voor het bellen: prepaid of door middel van een abonnement.

Prepaid (prépayées, sans engagement, formules à rechargement): Met een prepaid telefoon heb je maximale flexibiliteit aangezien je betaalt in de mate waarin je belt. Je betaalt van tevoren voor de kosten die je daarna gaat maken door te bellen. Je kan voor bele maanden gebeld worden (afhankelijk van de provider) zonder te betalen. Als je beltegoed nodig hebt koop je simpelweg weer een nieuw kaartje (cartes prépayées), die op veel plekken in krantenkiosken, tabakszaakjes, supermarkten en online te koop zijn.

Neem bij het kiezen van een prepaidkaart het volgende in aanmerking:

 • De kosten voor de SIM-kaart op zichzelf (Coût de la carte SIM seule)
 • De kosten voor nieuw beltegoed (Coût de la recharge)
 • Verbindingskosten; sommige operators hebben verbindingskosten en factureren per seconde (Facturation à la seconde dès la première seconde), andere operators rekenen per volle minuut.
 • De geldigheid van de periode waarin je kunt bellen en inkomende gesprekken kunt ontvangen (hier zit verschil in) met je tegoed (Durée de validité en émission/ réception).

Abonnement (forfait, abonnements): De andere optie is een abonnement nemen. Naast het uitstellen van betalen tot het einde van de maand, zijn de voordelen van een abonnement (soms aanzienlijk) lagere belkosten en veel betere deals voor het aanschaffen van een nieuwe telefoon (die vaak gratis bij het abonnement zitten). Ben er bij het overwegen welk abonnement het beste voor je is er zeker van dat je alle voorwaarden en kleine lettertjes leest.

Naast de bovengenoemde algemene punten, zijn er nog wat andere dingen die je in aanmerking zou kunnen nemen bij het kiezen van een abonnement:

 • Maandelijkse kosten (coût mensuel)
 • De minimale lengte van het contract (Durée de l'abonnement, Durée minimum d'engagement) - meestal 12 of 24 maanden, als je je abonnement eerder wil opzeggen moet je meestal toch voor de hele periode betalen
 • Kosten per minuut (Prix de revient à la minute) binnen het abonnement (dans le forfait) en wanneer je het abonnement overschrijdt (hors forfeit)
 • Bijkomende diensten (zoals voicemail, GPRS en de hoeveelheid data die je kan gebruiken)
 • Of je overgebleven minuten wel of niet mee kan nemen naar de volgende periode(n) (Report des minutes inutilisées)

Abonnementen zijn makkelijk aan te schaffen voor jezelf. Er zijn geen kredietcontrole’s en je hoeft geen bewijs van inkomen te geven. Alle mobiele bedrijven vereisen directe afschrijvingen (prélèvement automatique) van je bankaccount. Veel nieuwkomers in Frankrijk beginnen met een prepaidtelefoon en nemen dan een abonnement als ze hun papierwerk geregeld hebben.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: