Dokters

Bezoek, operatie uren en kosten

Dokters

Italië heeft het hoogst aantal dokters (medici) per hoofd over heel de wereld (1 voor 160 inwoners). Bovendien zijn zij goed en professioneel opgeleid.

Toch is het moeilijk om Engelstalige dokters te vinden in bepaalde gebieden van Italië. De meeste steden en vakantieoorden beschikken over een medische dienst voor toeristen (guardia medica turistica) met Engelstalig personeel. Embassades en consulaten in Italië hebben een lijst van dokters en specialisten die Engels en andere talen spreken. Ook kunnen je werkgever, collega's of geburen je iemand aanraden. Diegenen die in Milaan wonen kunnen terecht bij het Internationale gezondheidscentrum (Tel. +39 02 7634 0720). Zij hebben een lijst van een aantal Engelstalige medische specialisten.

Huisdokters kan men terugvinden onder de rubriek Medici Generici in de gouden gids. Specialisten en hun specialiteit kan men vinden onder de rubriek Specialisti vb. Ostetrica e Ginecologia (vroedvrouwen en gynaecologen). Het woord dottore is een beleefdheidstitel dat gebruikt wordt om universiteitsafgestudeerden aan te spreken.

Je laten registreren bij een dokter

Als je gebruik wilt maken het nationale gezondheidssysteem moet je je laten registreren bij de Servizio Sanitario Nazionale. Wanneer je je registreert moet je een huisdokter kiezen met een sociale zekerheidsovereenkomst (medico convenzionato). Als je kinderen hebt onder de 6 jaar moet je ook een kinderarts (pediatra) uitkiezen.

De lokale gezondheidszorg verschaft je een lijst met dokters bij wie je je kunt registreren. Je kan om het even welke dokters kiezen (je bent niet verplicht om je te laten registreren bij een dokter binnen een bepaalde afstand van je thuis). Ieder familielid krijgt een nationaal gezondheidsnummer en een kaart (tessera sanitaria). Deze moet je steeds bij hebben wanneer je een dokter of andere specialist consulteert.

Naast de enkelvoudige ingrepen voeren dokters ook groepsbehandelingen uit, ook gekend als poliambulatori. Men kan zowel privé- als staatsbehandelingen (gebeuren binnen een Azienda Sanià Locale (ASL)) laten doen. Zij bieden een waaier aan specialiteiten die gewoonlijk onbeschikbaar zijn bij de dokter en de chirurg. Deze kunnen de volgende omvatten: allergologie, cardiologie, tandheelkunde, dermatologie, gynaecologie, oogheelkunde, orthopedische behandeling, fysiotherapie, psychotherapie, radiologie, sportgeneeskunde, chirurgie en urologie. Je kan de lokale gezondheidszorg contacteren voor een lijst met chirurgie en ziekenhuizen in jouw omgeving.

Bezoek, operatie uren en kosten

Je kan om het even welk tijdstip een afspraak maken bij een dokter, specialist of adviseur. Hou wel rekening met de dure kost voor hun diensten.. Je bent volledig vrij om te kiezen en je kan een 2de mening bekomen indien je dit wenst.

Vele huisdokters die werken voor de nationale gezondheidszorg in Italië werken zoals specialisten ook privé. Ook stellen zij dit gewoonlijk zelf voor. In dit geval ga je naar hun private dokterspraktijk (studio medico). Deze is waarschijnlijk gescheiden met hun staatspraktijk. Je kunt maar beter onmiddellijk naar de huisdokter gaan, tenzij je weet wat je probleem juist is.

Bij het bezoeken van je dokter of specialist moet je mogelijk een registratiekost betalen (ongeveer 12 euro) en een kost per bezoek (deze prijs ligt tussen 40 en 160 euro). Normaal betaal je de factuur in cash onmiddellijk na de behandeling, ook indien je een verzekering hebt. (Hou al je medische attesten bij want deze worden verrekend bij je inkomensbelasting).

De uren van de behandelingen variëren. Gewoonlijk zijn de uren van 8 tot 10u en van 15 tot 17u. Soms is er één chirurg van 8 tot 13u, van maandag tot vrijdag.

Je dient geen afspraken te maken. Wie eerst komt wordt eerst behandeld. Het is dus aangeraden om vroeg naar de dokter te gaan om lange wachtrijen te vermijden. Je huisdokter zal de diagnose stellen en een voorschrift verschaffen (ricetta). Dit voorschrift moet je meenemen naar de apotheker. Indien het nodig zou zijn kan de dokter je onderwerpen aan een laboratoriumtest of aan X-stralen bij een medisch centrum. Hij kan je ook doorverwijzen naar een specialist als het nodig is. Deze moet geregistreerd zijn bij de sociale zekerheid. De dokter schrijft een verwijzing (impegnativa) en dit moet je meenemen als je uitkeringen van de sociale zekerheid wilt krijgen. Als je wenst dat de dokter je naar huis bezoekt moet je bellen tijdens de praktijkuren. Huisdokters kunnen je gratis opbellen gedurende de normale werkuren.

Als je medische specialisatie nodig hebt en je wilt een uitkering trekken van de sociale zekerheid, moet je de verwijzing meenemen naar je afspraak. Je huisdokter kan je een specialist aanbevelen maar je kan er ook zelf één kiezen.

Specialisten die geregistreerd zijn bij de SSN hebben hun eigen praktijken (ambulatorio) in staatsziekenhuizen, lokale gezondheidscentra of andere die een akkoord hebben met de SSN. Bepaalde privé specialisten, gekend als privati accreditati, behandelen ook patiënten die aangesloten zijn bij de sociale zekerheid in hun thuispraktijk. Jij bent verantwoordelijk voor het bekomen van de resultaten van X-stralen of laboratorium testen. Neem deze testen mee naar de dokter en je familie.

Als je geregistreerd bent bij de sociale zekerheid, zorg er voor dat je het juiste bedrag krijgt (ticket) door de kassier (cassa). Vergeet dus niet om genoeg cash op zak te hebben. Het afschrift dien je te bezorgen aan de specialist. Het meeste dat je betaalt voor de behandeling is 40 euro (sommige behandelingen, zoals X-stralen, kosten minder) en de dokter kan maximaal 6 behandelingen aanvragen voor elke verwijzing.

Bepaalde categoriën mensen (kinderen onder de 60 jaar) betalen een maximum van 3,50 euro per behandeling. Personen die ouder zijn dan 65 jaar en die een pensioen hebben krijgen minder dan 37000 euro. Mensen met een jaarlijks inkomen onder 8300 euro en mensen met een handicap op lange termijn, een chronische ziekte zoals reuma, suikerziekte of epilepsie krijgen hetzelfde bedrag.

Als je medische hulp nodig hebt, vb.: een verpleegster, een fysiotherapeut of chiropodist heb je ook een verwijzing van je huisdokter nodig om een verminderd bedrag te betalen (ticket). Indien niet, betaal je de volledige kost. Afhankelijk van waar je woont kunnen thuisbezoeken van verpleegsters (om injecties toe te dienen) niet gedekt worden door de sociale zekerheid en moet je de volledige prijs betalen.

Indien je weg bent van huis en je een dokter nodig hebt betaal je niet voor deze diensten, tenzij je een dokter bezoekt die geregistreerd is bij de ziektezorg. Hij zal een verzoek schrijven en dit dien je mee te nemen naar jouw dokter. Dit verzoekt wordt verwisseld door een verwijzing indien medische behandeling vereist is.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: