Registratie

Registratie bij de nationale gezondheidszorg

Registratie

Je moet je laten registreren als lid bij de SSN in het dichtsbijzijnde lokale gezondheidsdepartement (Azienda Sanità Locale/ASL). Het adres kan je vinden onder de rubrieken ASL of USL (als 'ashle' en 'oosle' uitgesproken) in de lokale telefoongids.

De volgende documenten heb je nodig:

  • Je verblijfsvergunning;
  • Je paspoort of een ander officieel identiteitsbewijs, zoals een Italiaans rijbewijs;
  • Een certificaat met de gezinssituatie (certificato di stato di famiglia) als je een uitkering wilt aanvragen voor je echtgenoot of kinderen;
  • Je kaart met fiscale code;
  • Een brief van je werkgever met de startdum van het werk (dichiarazione de datore di lavoro) een een verklaring van het INPS dat je wettelijk tewerkgesteld bent, of een registratiekaart (attestato di iscrizione) van het werkloosheidskantoor (Ufficio di Collocamento), of een toelatingsbewijs van een erkende onderwijsinstantie.

Eens je de registratie-formaliteiten vervuld hebt, vraagt men jou om een huisdokter te kiezen met een sociale zekerheidsovereenkomst (convenzionato of con la mutua). Als je kinderen hebt onder de 6 jaar moet je een kinderarts (pediatra) zoeken. Zowel jij en je familie krijgen een nationaal gezondheidsnummer en een kaart (tessera sanitaria). Op deze kaart komen alle medische gebeurtenissen, vb. ziekten, algemene geneeskundige verstrekkingen en operaties. De geldigheidsduur van deze gezondheidskaartsen is 1 jaar en men moet ze jaarlijks (een nieuwe stempel) hernieuwen. Als je deze verliest of je wijzigt je adres moet je een vervanging aanvragen.

Er zijn verschillende gezondheidsvereisten voor werknemers en schoolkinderen in Italië. Werknemers die in de voedselindustrie werken (café's, restaurants, voedselwinkels, fabrieken die voedingswaren produceren, etc.) moeten een medisch boek (libretto sanitario) bekomen bij het openbare kantoor voor hygiëne bij het gemeentehuis. Bovendien moeten zij een jaarlijk medisch onderzoek laten doen.

Schoolkinderen in het lager en hoger middelbaar onderwijs zijn verplicht van het school om een medisch attest voor te leggen (certificato di sana e robusta costituzione fisica) voor ze deelnemen aan de turnlessen. De deelname aan een competitieve sport (sport agonistico) vereist ook een medisch onderzoek. Dit onderzoek wordt gedaan door een specialist in de sport geneeskunde, gewoonlijk in een lokaal sportcentrum of bij het lokale gezondheidsdepartement. Het medisch onderzoek voor deelname aan sporten is gratis.

Als je regelmatig naar het buitenland gaat vraag je best een Europees gezondheidspaspoort aan (passaporto sanitario). Dit wordt geprint in 8 talen en is gratis beschikbaar bij apothekers.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: