Noodgevallen

Wat moet je doen bij noodgevallen?

Noodgevallen

De actie die je moet nemen bij een noodgeval hangt af van de ernst.

Hou een aantal belangrijke telefoonnummers bij zoals: het nummer van de dokter, het lokale ziekenhuis, de ambulance, de tandarts en andere diensten (brandweer, politie).

Noodnummers kan men ook terugvinden bij het begin van de telefoongids. Als je niet zeker bent van wie je moet bellen, draai het gratis nationaal nummer 113. Zij verbinden je door met de juiste dienst. De volgende handelingen worden aanbevolen:

  • Bij een noodgeval dat levensbedreigend is, zoals een hartaanval of een ernstig ongeval, kan je het gratis nummer 118 bellen. Vermeld duidelijk van waar je afkomstig bent en wat je mankeert. Geef je naam en nummber op van waar je belt. Hang niet op totdat de telefoniste het zegt. Men verbindt je door met de juiste dienst. Je moet niet betalen voor deze dienst, tenzij het noodgeval niet oprecht was.
  • Als je een ambulance (ambulanza) nodig hebt kan je deze dienst bellen (pronto soccorso ambulanza). De meeste ziekenwagens beschikken over het nodige materiaal voor hartaanvallen.
  • Als je fysische problemen hebt kan je naar de spoedafdeling gaan van het ziekenhuis (pronto soccorso). Alle buitenlanders in Italië hebben het recht om behandeld te worden in noodgevallen, ongeacht of ze verzekerd zijn of niet.
  • Indien je dringende medische behandeling nodig hebt buiten de praktijkuren en je kan niet naar de dichtsbijzijnde spoedafdeling gaan, kan je de lokale dokter van dienst contacteren (guardia medica). Deze dienst is meestal beschikbaar van 20u tot 8u op weekdagen en van 14u op zaterdag (en de dag voor een feestdag) tot 8u op maandag (of de dag na een feestdag).
  • Als je een dokter nodig hebt en je kan hem niet gaan bezoeken, zal de dokter je thuis bezoeken als je hem opbelt tijdens zijn praktijkuren. Als hij er niet is, zal het kantoor je de naam en nummer van een vervanger opgeven.

In Italië is het een misdaad als een ongekwalificeerde medische assistent hulp aanbiedt in een noodgeval. Het niet bijstaan van een persoon in noodgevallen is ook een overtreding, vb. het bellen van de ambulance of eerste hulp aanbieden wanneer je gekwalificeerd bent.

Als je een medisch probleem hebt dat men niet makkelijk kan zien of herkennen, vb. een zwak hart, suikerziekte, een aggresieve allergie of epilepsie, een minder voorkomende bloedgroep kan men zich aansluiten bij het MedicAlert. Leden van deze instantie hebben een internationaal herkende identificatie armband of halsketting. Op de achterzijde kan men de gegevens van je medische toestand, je lidnummer en het noodnummer terugvinden. Wanneer je voor jezelf niet kan spreken kunnen dokters en politie overal ter wereld belangrijke info bekomen door dit nummer te draaien. MedicAlert is een liefdadigheidsinstelling en leden betalen enkel voor de kost van de armband of halsketting (vanaf 25 pond) en een jaarlijkse kost van 30 pond. Voor meer informatie kan je de volgende instantie contacteren: MedicAlert Foundation  (Tel: +44 (0)1908 951 045; email: ).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: